Вилинска песма вилинске деце

Осморо деце са аутизмом снимило је свој први музички диск са осам песама под називом "Вилинска песма" који је објавио ПГП РТС. Ово је први овакав пројекат не само код нас, него и у Европи.

ПГП РТС објавио је ЦД под називом "Вилинска песма" на којем се налази осам нумера које изводе деца са аутизмом, чланови музичке радионице Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом.

Два Огњена, Александра, Никола, Јована, Игор, Ђорђе и Немања вредно вежбају у радионици уз помоћ своје браће и сестара. Они су пронашли су своју „музу" у Ксенији Мирковић, која је пре четири године покренула Музичку радионицу за аутистичну децу. Она је уједно и композитор и текстописац, а аранжмане је радио Душан Алагић. Троје од њих похађају редовну музичку школу "Ватрослав Лисински" и свирају виолину, клавир и контрабас.

Тако су настале и „Шмизла" (Данас сам ко принцеза права, у дугој сукњи из маминог ормана), „Куварица" (Волим кад останем сама, да у кухињи будем и смишљам јела укуса нових), „Гусар" (Само ћу јести колаче са румом и цео дан пловити пучином), „Научник" (Ја отварам лабораторију у којој нешто крчка, и све вас позивам на дегустацију мојих тајних напитака), „Бркови" (Зашто мачак брке нема - морао сам тако да сазнам како да се бријем ја), „Оглас" (Од овог часа, ја продајем брата, јер више није „кул" тип, био је некад прави даса, а сад је заљубљени кип), „Експеримент" (Нина, пољуби жабу и, веруј ми на реч, одмах ће се створити један принц леп!) и, најзад, „Вилинска песма" .

За децу са аутизмом се некада веровало да су их виле подметнуле мајкама, отуда се о њима говорило као о „вилинској деци", па је тако назив овог ЦД-а симболичан - "Вилинска песма". Мали „вилењаци" сами не умеју да пробију ту невидљиву љуштуру која их одваја од остатка света, и најчешће живот проведу усамљени и изопштени, носећи своју различитост - аутизам - као жиг недодирљивих.

Ово је први пројекат те врсте у Европи, а помогли су га Швајцарска амбасада, Министарство културе, Министарство рада и социјалне политике, Народна банка, Дечији културни центар "Мајдан ".

Диск је промовисан на међународној скупштини посвећеној аутизму, после чега је Вилинска песма препевана на енглески језик и проглашена за химну особа са аутизмом Србије.

За "Вилинску песму" је снимљен и видео спот, који се може видети на програмима Радио-телевизије Србије.

број коментара 15 пошаљи коментар
(недеља, 03. јан 2010, 19:16)
marko [нерегистровани]

super

super je Vilinska pesma

(недеља, 03. јан 2010, 11:01)
Jaroslava [нерегистровани]

Hvala Vam

Juče sam čula pesmu "Vila" i mogu reći da je fantastična.Htela bih da pitam da li može da se kupi CD i gde?Ja imam sina Marka koji ima 6 godina i ima autizam.On isto obožava muziku i voli da peva...

(понедељак, 23. нов 2009, 19:31)
nina skoro [нерегистровани]

adresa

EVO LINK
http://www.youtube.com/watch?v=Ch0djAnn2bc

(понедељак, 23. нов 2009, 15:37)
Ksenija [нерегистровани]

Himna

Pogledajte spot za Vilinsku pemu na youtube. Ukucajte Himna osoba sa autizmom Srbije

(среда, 11. нов 2009, 11:58)
vilenjak [нерегистровани]

umetnicka dusa

smatram da je ovo sto su ovi klinci uradili fantasticno, i da im treba dati podrsku u svakom mogucem smislu, a prvenstveno kroz promociju njihovih potencijala...

(субота, 07. нов 2009, 15:07)
anonymous [нерегистровани]

vilinska pesma

:)

(петак, 06. нов 2009, 20:56)
fan [нерегистровани]

gusar i eksperiment

gusar,eksperiment i vilinska pesma su VRH!!!! :-)

(петак, 06. нов 2009, 18:59)
Jelena [нерегистровани]

Predivno!

Retko kad placem, ali te veceri u Pozoristu na Terazijama sam zaplakala od srece... Prosto je neverovatno koju kolicinu pozitivne energije su ti mali vilenjaci u stanju da prenesu! A njihovo zadovoljstvo i samopouzdanje da i ne pominjem :) Zato ako do sad niste, obavezno poslusajte i pogledajte "Vilinsku pesmu", sigurno se necete pokajati!

(четвртак, 05. нов 2009, 17:35)
Jelena Milicevic [нерегистровани]

Bravo! ! ! ! !

Oni su fenimenalni,fantasticni,preslatki i veoma mastoviti...
Gledala sam promociju cd-a i mogu slobodno reci da je to bila jedna od najkreativnijih do sada....pocevsi od Nine i zabe do fenomenalne Smizle i Jovane Lazic.Sa nestrpljenjem cekam njihov sledeci cd.Sve pohvale!!!:-)

(четвртак, 05. нов 2009, 13:37)
jovana zivanovic [нерегистровани]

vilinska pesma

Xtra je pesma...:)