Сећање на Душана Гавелу

"Анђео бунтовник, сећање на Душана Гавелу" , назив је изложбе у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, посвећене сликару, графичару, илустратору и карикатуристи.

Изложба под називом "Анђео бунтовник, сећање на Душана Гавелу"  отворена је у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, посвећене сликару, графичару, илустратору и карикатуристи, који је стварао на трагу Медијале и онога што су радили наши прослављени Парижани, Дадо Ђурић и Љуба Поповић.

Инспирацију Душан Гавела је налазио и код великих европских мајстора Боша и Далија. Визуелни начин на који је комбиновао причу и поезију, лепо и ружно, реалност и сан... и чврст, прецизан и енергичан цртеж, чине његово дело посебним.

"Мислим да је био велики посвећеник, да је давао живот за линију, и за разлику од времена које и дан данас траје, да се борио против загађености духа која је сада на сцени. Часно се борио против почасти које су се додељивале веома ниским стварима, а то и данас траје", рекла је ликовна уметница Џоја Ратковић Гавела.

На нашој ликовној позорници био је присутан у последњим деценијама XX века, осећао немире пред надолазећим злом и то покушавао да прикаже сликама.

"У његовим сликама најбитнији је садржај, а тај садржај уводи нас у један чудесан свет мутаната и других хибридних створења, при чему је детаљ увек у првом плану. Најчешћи детаљ јесу руке, често укрштене што нас уводи у разне асоцијације, на мир на молиту на препуштање судбини, па чак и на смрт", рекао је ликовни теоретичар и критичар Станислав Живковић.

Желео је да посматрача пробуди истином, да га узнемири и покрене. Његова опора савременост ослоњена на традицију ни данас није изгубила ништа од снаге и сугестивности.

број коментара 0 пошаљи коментар