Државно земљиште на продају, шанса за мала газдинства

У Србији, половина државног земљишта није обрађена. Нови закон о пољопривредном земљишту, чија је јавна расправа у току, требало би да омогући рационалније и економичније управљање државним земљиштем и привлачење инвеститора.

У највећој житници – Војводини необрађена је трећина државног земљишта. У централној Србији чак 87 одсто. Државна земља биће и на продају. Земљорадници који поседују до 30 хектара моћи ће да купе до 20 хектара земље на територији локалне самоуправе где живе најмање три године, са периодом отплате до пет година.

"Новина је да ћемо оно земљиште које три узастопне године није издавано у закуп понудити на коришћење, бесплатно коришћење за период до пет година с том могућношћу да они који га обрађују тих пет година стекну право и да га надаље користе у закуп до 20 година", каже министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Њиве ће моћи да се закупе на период од 25 година, а великим инвеститорима, било да су домаћи или страни, биће понуђена могућност закупа до 30 година и то до 30 одсто пољопривредног земљишта у некој општини.

"Указали смо на једну апсолутну неминовност нових инвестиција у пољопривреди, од инвестиција у наводњавање, у нове технологије до инвестиција у механизацију, у људе, имајући у виду да практично имамо остарела домаћинства која се баве пољопривредом, а да је ово један ресурс који у великој мери може решити незапосленост у нашој земљи", каже Мирослав Милетић, потпредседник ПКС-а.

У припреми закона учествовала су и удружења пољопривредних произвођача.

Зоран Милићевић из Савеза произвођача агропривреде каже да сточари у централној и јужној Србији сваштаре да би преживели. Он сматра да треба да се покрене сточарска производња, прерада, а да је потребно и брендирати те производе и тако извозити. 

Миро Ђуровић из Савеза произвођача агропривреде Србије каже да мала и средња газдинства имају своју шансу да добију земљиште на легалан начин.  

Према до сада потписаним споразумима са ЕУ странци ће моћи да купују земљу у Србији од 1. септембра 2017. године.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 08. авг 2015, 01:25)
anonymous ps [нерегистровани]

razvoj lek za nezaposlenost

У највећој житници – Војводини необрађена је трећина државног земљишта. У централној Србији чак 87 одсто.
Cudno!
То је запањујуће да мислим да је незапосленост само 19% када 87% земљишта се никада није ни користи.
Решавање (побољшање коришћења земљишта) овај проблем ће значајно смањити незапосленост, импровие животног стандарда, побољшање прихода.
Коначно нека питања која се могу лако решити и мора бити брзо решен. Циљеви би требало да буде 87% продуктивнији коришћење земљишта, и сви кораци морају бити за постизање овог циља.