Референдум о рафинерији

Референдум у Смедереву o градњи рафинерије сирове нафте није успео због слабог одзива гласача. Званични резултати у року од 24 сата. Референдумски резултат биће тема наредне седнице Градске скупштине.

Референдум у Смедереву о томе да ли ће се у том граду градити рафинерија сирове нафте није успео, пошто је на 78 бирачких места изашло само 11,64 одсто грађана, односно 11.337 гласача.

Званични резултат биће саопштен у року од 24 сата, а референдум би могао да буде поновљен за шест месеци.

Референдумски резултат биће разматран и на наредној седници Градске скупштине, која би, без обзира на крајњи исход изјашњавања грађана, могла да донесе одлуку шта даље. 

У бирачке спискове је уписано 97.366 бирача, а да би референдум успео на биралишта би требало да изађе 48.684 или половина плус један бирач.

Изградња рафинерије је инвестиција вредна око 250 милиона долара, а једини понуђач је амерички конзорцијум "Комико оил".

Спор око градње рафинерије у Смедереву настао је међу политичким партијама па је на иницијативу опозиције одлучено да се грађани о том питању изјасне на референдуму, што садашња локална власт сматра губљењем времена.

У Смедереву је на власти коалиција Демократске странке, Социјалистичке партије Србије, Покрета за Смедерево, Нове Србије, Смедеревске демократске странке и Српског покрета обнове.

У опозицији су Демократска странка Србије, Српска радикална странка, Српска напредна странка и Коалиција за боље Смедерево.

Подељени су донекле и грађани и док једни истичу каква би добра донела изградња рафинерије у погледу запошљавања, други размишљају о евентуалним еколошким последицама.

Стручњаци ЦИП-а тврде да је рад рафинерије еколошки потпуно безбедан, а према најавама она би била изграђена са потпуно новом технологијом према заштитним стандарима које предвиђају закони Србије и Европске уније.

Амерички конзорцијум "Комико оил" је за закуп грађевинског земљишта у индустријској зони Смедерева понудио 4,25 милиона долара, а са компанијом "Транснафта" потписао је меморандум вредан 15 милиона долара за изградњу крака гасовода од Панчева до Смедерева.

Планирано је да у рафинерији буде запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије радило би 2.000 радника.

Уколико пројекат пропадне "Комико оил" преговара о премештају градње у Ковин или у Пожаревац.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. авг 2010, 03:34) - Milan Sd [нерегистровани]

RAFINERIJA......

Evo kako se ponaša opozicija koja troši pare građana..Oni i dalje misle naivan narod kukaće kako je situacija loša,kako nema para,itd,ali narod je rekao da hoće rafineriju i posao..Umesto da smo okrečili škole,sredili neke ulice-nismo otišli na referendum iz principa,ali dobro..Smatram da će biti više posla za ljude koji žele da rade..A opozicja priča bajke o voćarstvu,a voće i dalje raste i će da raste i kad bude ta rafinerija,a i mnoge druge firme......

(понедељак, 09. авг 2010, 02:10) - anonymous [нерегистровани]

SVEST ILI NESVEST

Uopste neznam dali je tema oko rafinerije dobro objasnjena javnost ili jer nezivim vec dugo u Srbiji ali kako je moguce da smo 12,5% ljudi izadje da glasa za jednu tako vaznu temu kao sto je rafinerija koja moze biti pocetak trajnog resenje za hiljade nezposlenih.Jeste VEOMA VAZNA EKOLOGIJA aliovo je jedinstvena prilika da se na demokratski nacin resi ekonomski razvoj i buducnost celog jednog regiona.

(недеља, 08. авг 2010, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Resenje

Smatram da rafineriju treba izgraditi i da to pitanje nema veze sa ekologijom. Naime, sa ekologijom imaju veze one mere koje ce se nakon izgradnje preduzeti da bi se otklonile stetne posledice.

(недеља, 08. авг 2010, 18:31) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Мало коме се верује данас

Не верујем да је ова подела око рафинерије добро објашњена грађанима, јер сви имамо мало или нимало поверења у политичаре.
Једно је сигурно, то је посао и то врло вредан, е што су неки за гладну екологију, што су неки политичари стручњаци за нафту и све остало, не сме бити разлог шансе која је дата граду Смедереву... е не може и јаре и паре.
Лично мислим ако реф. не успе, биће то историјска глупост а чија видећемо брзо...

(недеља, 08. авг 2010, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

o moj boze

Samo vi glasajte protiv izgradnje pa cete se posle pitati gde raditi? A ti isti radikali ce pricati kako narod nema hleba i ne radi i zasto se ne otvori neka fabrika nego BEOGRAD krade pare za sebe. E moj boze to ti je isto kad pastir povede 100 ovaca i sve idu zajedno...

(недеља, 08. авг 2010, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Bacanje kore hleba

Ako smederevci,na danasnjem referendumu,odbiju izgradnju rafinerije,tim ljudima vise nije za pomoci!

(недеља, 08. авг 2010, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Референдум о рафинерији

Добро,референдум јесте начин да се изгласа слагање или неслагање са одређеним питањем које је од јавног и друштвеног значаја,али мене највише интересује, да ли су грађани Смедерева ,од стране оних који организују референдум и од државе , добили јасна упутства у вези са тим: Шта добијају,а шта губе изградњом рафинерије и обратно или гласају просто по неком свом нахођењу, знању или незнању?