Интервју: Драган Ђилас, градоначелник Београда

Гостујући у емисији "Сведок", први човек Београда, Драган Ђилас рекао је да је сасвим свестан последица које доноси економска криза, али да изградња неће бити заустављена. Разговор води Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а, Ненад Љ.Стефановић. (Страна је периодично освежава)

Одгoварајући на питање да ли је он "најбољи ђак" Небојше Човића - који важи за једног од успешних градоначелника - и како ће остати забележен  у престоничкој историји, с обзиром  да је на његово чело дошао када је почела да делује економска криза, градоначелник Ђилас је рекао:

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)   

- Није лако бити градоначелник Београда, када знате успехе својих претходника. Ми смо много оптимистичније започели, али ево догодило се да морамо да се суочимо са тешким последицама економске кризе. Није, дакле, тешко закључити шта ће бити.

Ипак, ми нећемо одустати од градње мостовa, вртића...  

Нећемо, генерално гледано, одустати од изградње, иако неће бити пара као што смо планирали.  

Ђилас је рекао и да није тачно да у Београд иду сва средства.

-Нажалост било би боље да је остатак Србије развијенији и да 30 хиљада људи не прелази из остатка Србије да живи у Београду. Не може Београд да узме на пример од Лесковца јер Лесковац изледа лоше и тамо ништа не ради. Ја могу да кажем да од пара које се праве у Београду, толико ће пара остати у Београду а остатак ћемо дати даље.

Не иду све паре у Београд, мислим да ће сви Београђани тако нешто да подрже, да део средстава који се направе у Београду остане у Београду а да вишак иде на остатак Србије. Тај новац не сме да иде на плате службеника већ да се улаже у производњу.

Наравно и у тим општинама морају да направе услове за инвеститоре, јер и Београду се исплати да људи улажу у остатак Србије јер овај град не може да издржи још становника, инфраструктура то не може да издржи.

Упитан да ли је он трећа најмоћнија личнот у Београду, после председника и премијера, Ђилас је рекао да то у реалности није тако.

-Не размишљам о моћи који носи функција већ о одговорности коју носи та функција. Свака наша погрешна одлука се осети директно у животу а свака погрешна одлука Владе се не осети увек одмах.

Говорећи о рачунима за Инфостан који су ових дана почели да стижу на адресе Београђана, градоначелник Београда рекао је да Београд неће да живи од камата, да ће дати шансу свима да плате своје обавезе али и да је неодговорно од неких политичара да позивају грађане да не плаћају своје обавезе јер тако град не може да живи.

-Слажем се да као неко 10 година није слао рачун да је то сада катастрофично. Једноставно дуговања према граду морају да се плате. С овом ценом превоза, на пример, ми морамо да субвенционишемо 50 одсто трошкова превоза. Погледајте цене у региону и схватићете да је смањење цена немогуће.

Градоначелник је рекао да је Београд одвојио средства и за изградњу саобраћајница око Прокопа.

-Сада видим, рекао је Ђилас, да се долази на идеју да се те паре користе за израду Прокопа, јер Србија за то нема пара, међутим ја кажем да се то неће десити.

Како ће се и какав метро у Београду градити, Ђилас каже да ће град ове године дефинисати.

-Кад причамо о томе како ће Србија да преживи, причати велику причу о метроу је нереално. Ја нећу дати да почне изградња док не будемо имали стабилну финансијску конструкцију. Очекујем да новац за то дође из иностранства.

На питање да ли га плаши наредна седнице Главног одбора ДС-а на којој ће Саво Милошевић поставити питање његове одговорности после смене градског секретара за спорт Игора Микље, Ђилас је рекао да уколико би Демократска странка процењивала сваки потез градоначелника он би био страначки градоначелник.

-Сваког члана градског одбора јавно постављају грађани а не странка. Ја у Београду покушавам да направим тим који функционише, па покушавам да на свим местима добијемо најбоље људе без обзира на страначку припадност, после Игора Микље, нови секретар за спорт уопште није из Демократске странке.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 31. мар 2009, 14:00) - Predrag Preradovic [нерегистровани]

Daljinsko grejanje beograda

Zasto se gradonacelnik ne osvrne na aktuelizaciju daljinskog grejanja Beograda iz TNT (termoelektrana Nikola Tesla Obrenovac).
Taj projekat koji je radjen pre desetak godina krenuo je u realizacij ali je zbog nedostatka sredstava obustavljen. Napravljen je metalni most preko reke Save i nekoliko kilometara toplovoda. Pre dve tri godine neko se setio da to nije dobar projekat za beogradjane pa je izvadio cevi iz toplovoda, ciji je precnik 1000mm (jedan metar). A svi su ga se setili (projekta) u vreme proslogodisnje krize sa gasom.

(уторак, 31. мар 2009, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Ko je ko

gledao sam sinoc Dilasa i ima tu puno toga sto se nebi slozio sa njime recimo kada ga je pitao voditelj za Kursumliju rekao je da oni nemaju privredu i da zato BG nije kriv sto im je mali budzet i ne mogu nista da urade u svojoj opstini ali nije rekao da i ono malo sto su imali da je to Bg privatizovao i to lose i da je to propalo a pare od privatizacije zavrsile u BG a sada kad treba dati nesto tom jadnom narodu dole ispade kao da su oni druga drzava Bg to ne interesuje i jos nesto u citavom razgovoru je bilo previse stranackog govora

(уторак, 31. мар 2009, 10:31) - Gradonacelnik [нерегистровани]

Treba nam radinik i prakticar a ne teoreticar.

Funkciju Gradonacelnika moze da ima neko ko zna da radi.
Evo zasto, onaj ko zna da radi on zna i da naredi.
Onaj ko nezna da radi on nezna ni da naredi.
Ubijedzen sam da za 6 mjeseci bih naprvaio cudo od Beograda i Srbije kad bih bio na funkciji Gospodina Tadica ili Cvetkovica.
Prvo treba poceti od pocetka, sto znaci treba novce koji su izvadzeni vani po Bankama vratit nazad.
Treba ga ubacit u obrt,
smalait kamatne stope i poceti sa izgradnjom.
Zasto sa izgradnjom? pa zato sto kad pocnes nesto da gradis moras i da proizvedes da bi gradio.
Sto znaci time podstices i izgradnju i proizvodnju.
To nije nikakav izum bilo koga nego jednostavno prosta stvar.
Rad, red, diciplina.
Svajcarska nije u Evropsku Uniju pa je najbolja drzava u okruzenju.(уторак, 31. мар 2009, 10:13) - Andrej [нерегистровани]

Problemi grada

Kada gradonacelnik resi pitanje srusenih zgrada u NATO bombardovanbju, ukloni katon city, sredi pijace, zeleznicku i autobusku stanicu priznacu mu da je nesto uradio. Do tada sve je prazna prica. Mostove i metro namerno nisam pomenuo, to dolazi tek posle nabrojanog.

(уторак, 31. мар 2009, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

Metro

Budzet grada Beograda za 2005. je iznosio 39,7 milijardi dinara. Za 2007. je iznosio 64,4 milijardi. Za 2009. iznosi 71,4 milijarde. To je za 4 godine za 80% veci budzet (odnosno 31,7 milijardi vise, svake godine).

Ako gospodin Djilas zeli, i da mi detaljan budzet iz 2005. i detaljan budzet iz 2009, ja cu mu za 7 dana potpuno besplatno saciniti "stabilnu finansijsku konstrukciju" u kojoj od tih 31,7 milijardi, koliko Grad svake godine spiska vise nego pre samo 4 godine - U STA to zaista ne bih znao - odvojimo jedno 8 milijardi za metro. Ostalih 23 milijarde ce moci i dalje bacaju u jarak. Toliko (25% bacanja) moze iz budzeta taksativno da iscedi i svaki kvalifikovani ekonomista u njegovoj stranci. To je 85 miliona evra godisnje - dovoljno da se prva faza pravog metroa izfinansira u hodu, bez kreditnog opterecenja i bez ijednog dinara iz republicke kase, za manje od 15 godina.

(понедељак, 30. мар 2009, 23:07) - MiRa [нерегистровани]

Inzenjer

Slazem se da Srbiji treba primenjena politika, odnosno rezultati, bez obzira na stranacku pripadnost. Medjutim, ima jos inzenjera u Beogradu i Srbiji, Djilas bi trebalo da saslusa i druge ideje i vise puta da meri pre nego presece. Danas u veliim projektima nema mesta za solo-igrace. Domacinski razmislja, samo mu fali jos malo strpljenja i demokraticnosti pri donosenju odluka. To je tipicno srpska boljka, cak i kod onih konstruktivnih, i onih sa zapadnjackim iskustvom. Ja to dobro razumem, demokratija je tako neefikasna, ali takva su pravila igre. Ja se uvek tesim time da je najveci uspeh savladati sebe, a i realno vise glava cesto "bolje misli" od jedne, samo sve to treba uskladiti.