Antologija srpske muzike

Dela Vasilija Mokranjca

Rođen u Beogradu 1923. godine u porodici muzičara, Vasilije Mokranjac je na Muzičkoj akademiji diplomirao klavir 1948. godine u klasi Emila Hajeka, a tri godine kasnije i kompoziciju kod profesora Stanojla Rajičića. Pedagoški rad ovog umetnika vezan je za muzičke škole Josif Marinković i Mokranjac, a već 1956. godine Vasilije Mokranjac je postao profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji. Godine 1967. odlikovan je Oktobarskom nagradom grada Beograda, a iste godine je postao i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

U emisiji Antologija srpske muzike predstavićemo Mokranjčevu Sonatu za violinu i klavir u ge molu iz 1952. godine, u izvođenju dua Branko Pajević - Andreja Preger, kao i Drugu simfoniju in Ef u interpretaciji Beogradske filharmonije pod upravom Živojina Zdravkovića.

U Sonati za violinu i klavir u ge molu do izražaja dolaze intenzivan lirski patos i traženje nacionalnog izraza, kao karakteristike ranog Mokranjčevog stvaralaštva. Mokranjac, i sam pijanista, u ovoj sonati klaviru je poverio složenu ulogu, dok je violina iskorišćena pretežno kao nosilac kantilene. Delo su premijerno izvele Marija Mihailović i Olga Mihailović 10. januara 1955. godine.

Druga simfonija in Ef premijerno je predstavljena na talasima Radio Beograda 1. aprila 1966. godine, a potom je 7. novembra iste godine izvedena na koncertu održanom u okviru Festivala jugoslovenske muzike na radiju, kada je Beogradskom filharmonijom dirigovao Živojin Zdravković.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво