Читај ми!

Оперска сезона Еурорадија 2023–2024

Волфганг Амадеус Моцарт: Дон Ђовани

Емитујемо снимак опере „Дон Ђовани” Волфганга Амадеуса Моцарта, који је забележен на представи одржаној 7. октобра 2023. године у Опери у Лилу, када је Хором ове куће и ансамблом Л Консер д’Астре дириговала Емануел Аим, оснивачица овог цењеног састава за рану музику. Насловну улогу тумачи баритон Тимоти Мари. Бас Владислав Бујаљски је Лепорело, док сопран Емике Борат наступа као Дона Ана. Тенор Ерик Феринг је Дон Отавио, сопран Кјара Скерат тумачи лик Дона Елвире. Сопран Мари Лис је Церлина, а бас Сержио Виљегас-Галвен је Мазето. Као Комтура чућете баса Џејмса Плата.

Иако је Моцарт ово остварење означио као оперу буфо у два чина, са додатном одредницом драма ђокозо, композиторова намера није била да само ишчита комичне елементе. Он је настојао да слојевито разради проблематику супротстављања човекових етичких начела и његових природних нагона, те да прожимањем традицијā опере буфо и серије, комични сиже трансформише у истинску драму, односно трагедију. Због тога је драматургија овог остварења изузетно комплексна, а идејни конфликти и драмска акција су остварени преплитањем три различита тока – трагичног, драмског и лирско-комичног. Финала чинова нарочито упућују на нови вид Моцартове музичко-драмске концепције, која подразумева след музичких нумера прецизне драмске усмерености и функције. Комплексна психолошка структура ликова и истицање трагичних ситуација комичним сценама јесу кључне карактеристике овог дела.

Режисер Ги Касије је објаснио овако своју поставку Дон Ђованија: „Од како се појавио у западној култури лик Дон Ђованија је привлачио драматурге и писце. У њиховим рукама он је постао развратник, побуњеник жудан слободе, богохулник, предводник Просветитљских тежњи, компулсивни заводник, поклоник еротског витализма, усамљени романтичар, меланхолични човек који трага за смислом, егизстенцијалиста… он је био екран на који је свако пројектовао идеје, страхове и пориве своје епохе... данас је то једна врста токсичног маскулинитета… попут Харвија Вајнстајна и Џефрија Епстајна”, рекао је, између осталог, Касије.

Уредница Ксенија Стевановић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се