Читај ми!

Нова дискографија

Четвороструко издање са комплетним оркестарским делима Феликса Менделсона у интерпретацији Тонхале оркестра из Цириха и диригента Пава Јервија, у марту је објавила издавачка кућа Алфа.

Естонски диригент Паво Јерви, један је од најистакнутијих диригената данашњице, а до сада је сарађивао са најзначајнијим светским оркестрима. Од 2019. године активан је као музички директор Тонхале оркестра из Цириха, а већ двадесет година делује и као уметнички директор Камерне филхармоније из Бремена, са којима је објавио комплетне симфонијске опусе Лудвига ван Бетовена, Јоханеса Брамса и Роберта Шумана.

Током отварање сезоне 2020/2021 са Тонхале оркестром из Цириха, Јерви је истакао да „Менделсон не добија пажњу коју заслужује”, што га је подстакло да сними комплетан опус Менделсонових оркестарских дела са овим ансамблом – свих пет симфонија и музику за Шекспиров комад Сан летње ноћи. И док се Сан летње ноћи, Шкотска и Италијанска симфонија редовно налазе на концертном програму Тонхале оркестра, до објављивања овог снимка овај оркестар је Прву симфонију извео само два пута – 1951. и 1991, а Другу само једном 1990. године.

Снимање овог издања трајало је две године – започето је током пандемије корона вируса, у пролеће 2021. у привременој сали Тонхале Маг, а завршено је у јануару 2023. у реновираној дворани Тонхале у Цириху.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се