Antologija srpske muzike

Dela Vasilija Mokranjca

Rođen u Beogradu 1923. godine u porodici muzičara, Vasilije Mokranjac je na Muzičkoj akademiji diplomirao klavir 1948. godine u klasi Emila Hajeka, a tri godine kasnije i kompoziciju kod profesora Stanojla Rajičića. Pedagoški rad ovog umetnika vezan je za muzičke škole Josif Marinković i Mokranjac, a već 1956. godine Vasilije Mokranjac je postao profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji. Godine 1967. odlikovan je Oktobarskom nagradom grada Beograda, a iste godine je postao i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

U emisiji Antologija srpske muzike predstavićemo Mokranjčevu Sonatu za violinu i klavir u ge molu iz 1952. godine, u izvođenju dua Branko Pajević - Andreja Preger, kao i Drugu simfoniju in Ef u interpretaciji Beogradske filharmonije pod upravom Živojina Zdravkovića.

U Sonati za violinu i klavir u ge molu do izražaja dolaze intenzivan lirski patos i traženje nacionalnog izraza, kao karakteristike ranog Mokranjčevog stvaralaštva. Mokranjac, i sam pijanista, u ovoj sonati klaviru je poverio složenu ulogu, dok je violina iskorišćena pretežno kao nosilac kantilene. Delo su premijerno izvele Marija Mihailović i Olga Mihailović 10. januara 1955. godine.

Druga simfonija in Ef premijerno je predstavljena na talasima Radio Beograda 1. aprila 1966. godine, a potom je 7. novembra iste godine izvedena na koncertu održanom u okviru Festivala jugoslovenske muzike na radiju, kada je Beogradskom filharmonijom dirigovao Živojin Zdravković.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се