Џез

Снимак концерта ансамбла америчке флаутисткиње Никол Мичел, одржаног 25. августа ове године на џез фестивалу у аустријском граду Залфелдену, на којем је представљен пројекат „Mandorla Awakening”.

Флаутисткиња Никол Мичел већ годинама је овенчана бројним признањима у свету џеза, за достигнућа на свом инструменту. Била је председавајућа у Асоцијацији за унапређење креативних музичара (AACM) у Чикагу, остварила је релевантну академску каријеру, док се кроз рад у својим ауторским поставама снажно залаже за расну и родну равноправност и еманципацију. При свему томе, Мичел не изводи комерцијалну музику, већ гради ауторски израз на темељима светле вишедеценијске традиције чикашког авангардног џеза.

Њен пројекат Mandorla Awakening настао је по наруџбини чикашког Музеја савремене уметности, као део прославе педесетогодишњице организације AACM, својеврсног стожера тамошње не само џез сцене, већ и авангардне уметности уопште узев. Ово монументално остварење садржи музичке референце и на афро-футуризам Сана Раа и на разиграни фри-џез Арт ансамбла из Чикага, али је у свом концептуалном приступу и много више од тога, пре свега због сучељавања музике, поезије и књижевности, и мистицизма.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво