Џез

Снимак концерта ансамбла америчке флаутисткиње Никол Мичел, одржаног 25. августа ове године на џез фестивалу у аустријском граду Залфелдену, на којем је представљен пројекат „Mandorla Awakening”.

Флаутисткиња Никол Мичел већ годинама је овенчана бројним признањима у свету џеза, за достигнућа на свом инструменту. Била је председавајућа у Асоцијацији за унапређење креативних музичара (AACM) у Чикагу, остварила је релевантну академску каријеру, док се кроз рад у својим ауторским поставама снажно залаже за расну и родну равноправност и еманципацију. При свему томе, Мичел не изводи комерцијалну музику, већ гради ауторски израз на темељима светле вишедеценијске традиције чикашког авангардног џеза.

Њен пројекат Mandorla Awakening настао је по наруџбини чикашког Музеја савремене уметности, као део прославе педесетогодишњице организације AACM, својеврсног стожера тамошње не само џез сцене, већ и авангардне уметности уопште узев. Ово монументално остварење садржи музичке референце и на афро-футуризам Сана Раа и на разиграни фри-џез Арт ансамбла из Чикага, али је у свом концептуалном приступу и много више од тога, пре свега због сучељавања музике, поезије и књижевности, и мистицизма.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара