Имагинарна едиција

Џејмс Болдвин: Следећи пут – пожар

У емисији ИМАГИНАРНА ЕДИЦИЈА радним данима од 6. до 17. августа можете слушати текст Џејмса Болдвина „Следећи пут – пожар”.

Књига-есеј Следећи пут - пожар! (The Fire Next Time), америчког писца и друштвеног активисте Џејмса Болдвина (1924-1987), први пут је објављена 1963. године, а снимљена је и у аудио формату у читалачкој интерпретацији Џесија Л. Мартина 2008. Дело се састоји из два списа: кратког уводног писма „Моја тамница се затресла", које је аутор упутио свом нећаку поводом стогодишњице формалног ослобађања Афроамериканаца од ропства, и централног есеја „Писмо из једног предела у мом уму", најпре објављеног у часопису Њујоркер 1962. године, а првобитно осмишљеног као есеј о Африци и проблемима са којима се овај континент суочавао. Међутим, Болдвин се у овом есеју определио да пише о америчким горућим темама - расним тензијама, сегрегацији и насиљу, корумпираности хришћанске цркве, растућем покрету Нације ислама, покушавајући да, у тону који се креће од беса до очајничког саосећања, представи шта то уопште значи бити „црнац у Америци".

Болдвин, пишући, све време пропитује и властиту позицију, односно све личне и друштвене аспекте које позиција писца - која је за њега увек тесно скопчана са позицијом сведока - подразумева. Наслов књиге Следећи пут - пожар посуђен је из Библије (и црначког госпела), а у питању је цитат Божјих речи упућених Ноју да након потопа може наступити и друга казна, у виду пожара. Дакле, то је подсетник и упозорење да се шанса за освајање слободе не сме пропустити, као и да се борба води увек сада и овде. Иначе, пет година после објављивања ове књиге, убијен је Мартин Лутер Кинг (1968), чиме су се Болдвинова предвиђања умногоме показала заснованим.

Превела с енглеског Ивана Максић.

Чита Марица Милчановић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво