Имагинарна едиција

Џејмс Болдвин: Следећи пут – пожар

У емисији ИМАГИНАРНА ЕДИЦИЈА радним данима од 6. до 17. августа можете слушати текст Џејмса Болдвина „Следећи пут – пожар”.

Књига-есеј Следећи пут - пожар! (The Fire Next Time), америчког писца и друштвеног активисте Џејмса Болдвина (1924-1987), први пут је објављена 1963. године, а снимљена је и у аудио формату у читалачкој интерпретацији Џесија Л. Мартина 2008. Дело се састоји из два списа: кратког уводног писма „Моја тамница се затресла", које је аутор упутио свом нећаку поводом стогодишњице формалног ослобађања Афроамериканаца од ропства, и централног есеја „Писмо из једног предела у мом уму", најпре објављеног у часопису Њујоркер 1962. године, а првобитно осмишљеног као есеј о Африци и проблемима са којима се овај континент суочавао. Међутим, Болдвин се у овом есеју определио да пише о америчким горућим темама - расним тензијама, сегрегацији и насиљу, корумпираности хришћанске цркве, растућем покрету Нације ислама, покушавајући да, у тону који се креће од беса до очајничког саосећања, представи шта то уопште значи бити „црнац у Америци".

Болдвин, пишући, све време пропитује и властиту позицију, односно све личне и друштвене аспекте које позиција писца - која је за њега увек тесно скопчана са позицијом сведока - подразумева. Наслов књиге Следећи пут - пожар посуђен је из Библије (и црначког госпела), а у питању је цитат Божјих речи упућених Ноју да након потопа може наступити и друга казна, у виду пожара. Дакле, то је подсетник и упозорење да се шанса за освајање слободе не сме пропустити, као и да се борба води увек сада и овде. Иначе, пет година после објављивања ове књиге, убијен је Мартин Лутер Кинг (1968), чиме су се Болдвинова предвиђања умногоме показала заснованим.

Превела с енглеског Ивана Максић.

Чита Марица Милчановић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се