Читај ми!

Метеоролог Михајловић открива каква нас зима чека: Неће нам недостајати ни кише ни снега

Током претходна два месеца често смо чули да су оборени температурни рекорди, а прелиминарни подаци показују да је октобар био најтоплији у последњих 100 година. Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић каже за РТС да прве прогнозе показују да ћемо имати и нешто топлију зиму, али да нам неће недостајати ни кише ни снега.

Горан Михајловић наводи да ће нам почетак новембра донети нешто свежије време у односу на претходни период, али да ће температуре бити мало изнад просечних вредности.

“Што значи да бисмо у првих седам до десет дана имали максималну температуру између 16 и 21 степен, до 6. или 7. новембра, а затим негде између 12 и 17 степени”, додао је Михајловић.

Истиче и да ће чешћа појава кише обележити почетак новембра, као и да ће готово свакодневно бити падавина.

На питање хоћемо ли имати обилније падавине, Михајловић каже да ће бити кише и то негде између 20 и 30 милиметара дневно, посебно у петак и суботу. Истиче и да се због сувог периода који је за нама не очекује да те падавине донесу неке проблеме.

У октобру просечна температура била 18 степени

Указује да су септембар и октобар били топли значајно изнад просека, као и да је према прелиминарној рачуници у октобру температура била пет или преко пет степени виша од просека.

“Оно што према месечним изгледима очекујемо у новембру јесте топлији новембар, дакле средња температура би била око два степена изнад оних вишегодишњих вредности и средња максимална би се кретала између 11 и 14 степени, док би падавине биле у границама вишегодишњих вредности, што за новембар износи између 40 и 70 милиметара по квадратном метру”, каже Михајловић.

Иначе у октобру просечна температура је око 13 степени, а овог октобра просечна температура била је око 18 степени. Максимална дневна температура је током претходних година била око 18,3 степена у октобру, док је ове године 23 степена.

”Оно што бих могао допунити јесте да је до сада најтоплији октобар, када посматрамо ту средњу месечну вредност, био 1907. у Београду са 17,7 степени. За овај октобар смо у досадашњим измереним вредностима негде на граници да превазиђемо или достигнемо ову вредност. Свакако ћемо сачекати потпуну и детаљну анализу за неких дан-два на сајту Хидрометеоролошког завода”, објашњава Михајловић.

Хоће ли бити снега у новембру

Говорећи о томе можемо ли снег очекивати у новембру, Михајловић наводи да је за сада извесно да га неће бити у првој половини новембра.

“Поред тога неки средњи датум, када узмемо све датуме када је падао први снег у историји и нађемо средњу вредност, то је 23. новембар када је реч о Београду и у том смислу по статистици можемо очекивати. С обзиром на саму физику и процесе у атмосфери које условљавају снежне падавине, неких пет до седам дана за поуздану прогнозу снега ће ипак бити потребно. Тако да за сада не можемо рећи да очекујемо неки значајнији снег у новембру", објашњава Михајловић.

Каква ће бити зима

На питање каква ће нам бити зима, Михајловић каже да прве и прелиминарне прогнозе указују да ћемо имати нешто топлију зиму од просека.

“Али са падавинама које би биле изнад оних вишегодишњих вредности, дакле између 120 и 180 милиметара, у југозападној Србији и до 200 милиметара. Што значи да неће недостајати ни кише ни снега ове зиме, с обзиром на то да претходних нисмо баш имали пуно снега”, закључује Михајовић.

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару