Замисли живот у ритму Ј.Б. Тита

Штафета младости је палица која је ишла кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу.

Штафета младости је уведена 1945. године, на предлог омладине Крагујевца, као "Титова штафета". 

Ишла је кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу.

Тај датум проглашен је за његов службени датум рођења, иако је Тито био рођен 7. маја. Такође, овај празник се звао "Дан младости".

У првој Титовој штафети, учествовало је 12.500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9.000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15.000 потписа омладине Шумадије.

Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике.

Године 1957. на Титову иницијативу, овај догађај проглашен је за "Дан младости". До Титове смрти, 1980. године, штафета се додељивала лично њему на стадиону "ЈНА" у Београду.

Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

Штафета младости наставила свој живот и после смрти Јосипа Броза.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво