Читај ми!

Британска тајна политика мучења

Уколико су информације које могу бити извучене из затвореника довољно важне, британским обавештајцима било је дозвољено да одреде количину бола коју ће нанети у циљу добијања информација, пише "Гардијан" који је имао увид у тајни документ британских служби МИ5 и МИ6.

Тајни документ британске владе открива да је обавештајним агентима било дозвољено да извлаче информације из затвореника који су илегално били мучени у иностранству, наводи британски лист Гардијан који је дошао у посед документа.

Политика испитивања, око које се последњих месеци дигла велика прашина због започете истраге и одбијања британске владе да открије детаље из, како кажу, безбедносних разлога, давала је за право обавештајним агентима да "вагају важност тражених информација у односу на бол који ће затвореник да претрпи".

Тајна политика испитивања први пут је предата МИ5 и МИ6 официрима у јануару 2002. године у Авганистану како би им се омогућило да даље испитују затворенике за које се знало да их је већ америчка војска мучила.

Политика је делимично измењена крајем 2002, а онда и проширена 2004. године, када је постало јасно да велики број британских муслимана револтираних инвазијом на Ирак планира нападе у Британији.

Даље је политика проширена 2006. године, када је истрага открила план обарања авиона изнад Атлантика.

Копија документа у поседу Гардијана показује да британске обавештајне службе сматрају да ће, уколико исламисти сазнају да таква политика постоји, британска јавност бити у већој опасности од могућих терористичких напада.

"Ако се до неке информације дошло мучењем затвореника, негативне последице по националну безбедност могле би да буду огромне уколико се јавно изнесу детаљи начина до којег се дошло до информација", наводи се у документу.

Осим тога, наводи се и да би обелодањивање било каквих детаља "могло нанети штету репутацији обавештајних агенција, што би могло да подрије њихову ефективност".

Чињеница да детаљи политике испитивања и слични извештаји неће бити представљени јавности у судској истрази покренутој да се испитају наводи о учешћу британских обавештајаца у мучењу затвореника у иностранству довела је до критика организација за људска права о недовољном "кредибилитету и транспарентности" те истраге.

Истрага је покренута после изјаве Етиопљанина Бињама Мохамеда, који је више од четири године био затворен у Гвантанаму, да га је један припадник службе МИ5, после хапшења 2002. године, приликом испитивања мучио.

Одлука о обустављању сарадње десет организација за људска права, укључујући "Либерти", "Реприв" и "Амнести интернешенел", донета је пошто су објављени протоколи којих се истрага мора држати, а који веома селективно дозвољавају обелодањивање детаља о "извлачењу" информација од стране обавештајаца.

"Мислили смо да учествујемо у трагању за истином. Нажалост, процедура која је у току, није ни веродостојна, ни транспарентна како би се постигао тај циљ", пише у заједничком писму десет организација.

У наведеним протоколима се истиче да ће кључне сесије истраге бити одржаване у тајности и да ће секретар Кабинета имати последњу реч у избору информација које могу да буду саопштене јавно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије