Читај ми!

Абиџан у пламену

Ратно стање у Обали Слоноваче. Влада затворила све копнене и поморске границе у земљи. После ноћашњих вишечасовних сукоба прекинуто емитовање програма државне телевизије.

Влада међународно признатог председника Обале Слоноваче Аласана Уатаре објавила је да су све копнене и поморске границе у земљи затворене до даљњег, док је ваздушна, у међувремену, отворена.

Емитовање државне ТВ станице Обале Слоноваче, која је остала лојална пораженом председничком кандидату Лорану Гбагбои, прекинуто је ноћас после вишечасовних сукоба у близини њеног седишта у Абиџану.

За сада није познато шта је изазвало прекид емитовања програма, пренео је Ројтерс, напомињући да су у близини седишта ТВ станице жестоке борбе снага међународно признатог председника Аласана Уатаре и Лорана Гбагбоа.

Мировне снаге Уједињених нација у Обали Слоноваче преузеле су контролу над аеродромом у престоници Абиџану, након што је један војни командант одрекао послушност Лорану Гбагбоу, који одбија да преда власт, јавиле су агенције.

Влада Алсана Уатаре је саопштила да ће у Абиџану, од вечерас до недеље, сваког дана, од девет сати увече до шест сати ујутро, "из безбедносних разлога" на снази бити полицијски час.

Апел Уједињених нација

Канцеларија УН за људска права позвала је претендента на председничку функцију у Обали Слоноваче, Аласана Уатару, који је међународно признат, да заузда своје снаге због непотврђених извештаја о отмицама и малтретирању цивила.

У том апелу помињу се и спорадични извештаји о томе како снаге лојалне Гбагбу убијају цивиле, па се обе стране подсећају да могу бити проглашене кривично одговорним пред Међународним кривичним судом, преноси Ројтерс.

Савет безбедности УН усвојио је резолуцију којом су уведене санкције пораженом председничком кандидату Гбагбоу и њему блиским људима, због његовог одбијања да преда власт међународно признатом председнику Уатари.

Савет безбедности УН, у резолуцији 1975, први пут директно каже да Гбагбо треба да уступи власт Уатари кога УН и све земље света признају као победника новембарских председничких избора.

Према подацима УН, у насиљу после новембарских избора у Обали Слоноваче погинуло је најмање 460 људи, док је милион становника избегло из својих домова.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара