Ал Каида позива на нападе у САД и Европи

Портпарол Ал Каиде Адам Гадан позвао је муслимане који живе у Сједињеним Америчким Државама и Европи да тамо изведу нападе, називајући то дужношћу и обавезом.

У 48. минутном видео снимку послатом на екстремистичке веб сајтове, Гадан је упутио позив муслиманским имигрантима који живе у "бедним предграђима" Париза, Лондона и Детроита, као и онима који путују на Запад како би студирали или радили, пренео је АП.

"Дужност је свакога ко је искрен у својој жељи да брани ислам и муслимане данас, да преузме иницијативу да спроведе индивидуалну обавезу џихада...нападом на цио-освајачке интересе", рекао је Гадан, мислећи на интересе Израела и Запада.

Гадан, рођен у САД, за којим Федерални истражни биро (ФБИ) трага од 2004. године, такође је покушао да дискредитује напоре умерених муслиманских лидера на сузбијању, како је рекао "џихадског буђења".

Портпарол Ал Каиде је говорио на арапском на видео снимку, који је доступним омогућила обавештајна група "Сајт" (СИТЕ) са седиштем у САД, која надзире активност екстремиста.

Гадан је одрастао на једној фарми у Калифорнији и прешао је у Ислам пре пресељења у Пакистан 1998, а наводно се обучавао у једном кампу Ал Каиде, подсетила је америчка агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије