Избори у Венецуели

У Венецуели се одржавају парламентарни избори на којима учествовује и опозиција, која је бојкотовала гласање одржано 2005. године. Иако се та латиноамеричка земља суочава са тешком економском кризом, анкете највеће шансе за победу дају странци председника Уга Чавеса.

У Венецуели се одржавају парламентарни избори, на којима учествује и опозиција, која је бојкотовала гласање 2005. године. Иако се та латиноамеричка земља суочава са тешком економском кризом, анкете највеће шансе за победу дају владајућој партији председника Уга Чавеса.

У Уједињеној социјалистичкој странци су уверени да би њихов тријумф био гаранција да ће Чавес, који је на власти више од 11 година, поново бити изабран за шефа државе 2012. године.

У земљи у којој 250 хиљада војника контролише бирачка места, не изненађује то што се у цик зоре грађани на биралишта позивају ватрометом и звуком војне сирене.

"Овако се људи позивају да гласају. Ово је срећа, слава, борба и храброст. То смо ми- екстремне Чавесове присталице", каже Лина Рон лидер Уједињене народне партије.

Упркос високој стопи криминала, паду бруто домаћег производа од три одсто, инфлацији од готово 30 процената и недостатку електричне енергије, контроверзни председник и даље ужива подршку становништва, посебно најсиромашнијих у сеоским срединама.

"Надам се да сада сви имају поверење у институције, које је опозиција пре пет година бојкотовала. Сви се сећате саботаже гласања и хушкања на насиље. Надам се да више нико неће подлећи таквом искушењу", каже Уго Чавес, председник Венецуеле.

Опозиција, која је све популарнија у градовима, излази на изборе, уверена да је народу доста Чавесовог комунизма по кубанском моделу. Препреку би могла да им представља недавна измена изборног закона, којом се укидају неке градске изборне јединице, због чега се већа тежина даје гласовима са села.

"Морамо да осигурамо да изборни процес буде фер, транспарентан и са једнаким правилима за све кандидате", истиче Густаво де Аристеги, посматрач из Шпаније.

Аналитичари тврде да су ови избори својеврстан референдум о владавини педесетшестогодишњег Уга Чавеса. Анкете показују да ће његови социјалисти освојити око 55 одсто гласова, што ће им, највероватније донети жељених 110 мандата, односно двотрећинску већину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво