Европска дипломатска служба

Од 1. децембра званично почиње да ради Европска дипломатска служба са Кетрин Ештон на челу. Нова служба ће омогућити чланицама ЕУ да наступају на међународној сцени са заједничком стратегијом.

Нова Европска дипломатска служба коју ће предводити Кетрин Ештон треба званично да почне са радом 1. децембра. Један од првих изазова те службе биће дијалог Београда и Приштине.

Замишљено је да нови дипломатски сервис, предвиђен Лисабонском споразумом, обезбеди Европској унији већу улогу на међународном плану и помогне јој да око стратешких питања на глобалној сцени говори једним гласом.

У Њујорку или на Блиском истоку, Кетрин Ештон полако преузима улогу првог европског дипломате.

"Европска дипломатска служба је неопходна. Изазови модерног света су такви да земље чланице не могу саме на њих адекватно да одговоре. Она је, такорећи, хитна, ако хоћемо да се одржимо у новом свету", каже посланик у Европском парламенту Елмар Брок.

ЕУ још важи за економског џина, али често и за политичког патуљка. Лисабонски споразум увео је својеврсно европско министарство спољних послова, како би Европа лакше заузела место за које верује да јој припада.

У згради нове европске дипломатске службе под истим кровом ће радити дипломате из 27 земаља чланица. У једном тиму ће радити службеници Европске комисије, Европског савета и земаља чланица.

"То је револуционарна промена, која се не дешава у једном дану. Почела је усвајањем Лисабонског споразума, прошле године, али проћи ће можда цела деценија пре него што будемо могли да кажемо да имамо ефикасну и утицајну дипломатску службу", наводи Пјотр Качински из Центра за европске политичке студије.

У почетку критикована због неискуства и малог личног утицаја, Ештонова сада стиче подршку. Договор са Србијом о резолуцији о Косову наводи се као њен први успех, и уједно пример шта ЕУ може да постигне када ради заједно, упркос разликама. Ипак, нема сумње да ће се она тек суочити са многим отпорима.

"Није реч о томе да нам више не требају национале политике. Европска дипломатија мора бити заснована на индивидуалним политикама земаља чланица, али онда ићи напред са заједничком стратегијом", каже посланик у Европском парламенту Ханес Свобода.

У супротном, бриселски циници кажу да ће светски лидери можда и даље окретати број Кетрин Ештон, али да ће уместо ње добијати поруку: за позицију Берлина притисните један, за позицију Париза два и тако до 27.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво