Замена поклопца на дну Мексичког залива

Компанија Бритиш петролеум започела маневар замене покопца бушотине на дну Мексичког залива, како би се у потпуности зауставило истицање нафте у море, које је довело до највеће еколошке катастрофе у историји САД.

Робот подморница на дубини од око 1,5 километара скинуо стари поклопац, тако да ће, док се не постави нови чеп, нафта слободно истицати у море још најмање два дана.

За такву деликатну операцију нема гарантија успешности, кажу званичнници и напомињу да ће до трајног решења доћи тек средином августа. То неће бити само: ставиш покопац и готово. Није то враћање затварача на тубу пасту за зубе , изјавио је портпарол Обалске страже Џејмс Мефирсон.

Робот подморница је 4. јуна поставио и претходни поклопац на оштећену цев из које је нафта неконтролисано истицала од 20. априла, када је дошло до експлозије на платформи испред обала Луизијане, у којој је погинуло 11 радника.

БП намерава да нови чеп, који ће боље налегати, постави већ у понедељак.

Ако се покаже да поклопац може да издржи притисак нафте и да настави да ради, то би била најбоља вест за све на обали Мексичког залива још од априла.

Наредних четири до седам дана, у зависности од тога како се ствари буду одвијале, требало би да поклопац пуде постављен. То је наш план, изјавио је потпредседник БП-а Кент Велс.

То, ипак, остаје привремено решење за катастрофу у којој је досад, према проценама федералне владе, у море истекло измедју 87 и 172 милиона галона нафте.

За трајно решење потребно је да се направе још две бушотине на истом подморском нафтном пољу. Прва од њих треба да буде завршена до средине августа.

Процене су да је дневно из те бушоотине истицало 1,5 до 2,5 милиона галона нафте дневно, од чега је претходни поклопац успевао да сакупи око милион галона.

Са новим чепом преко извора нафте, и са новим броодом Хеликс продјусер који треба да стигне на место у недељу, моћи ће да се сакупи 2,5 до 3,4 милиона галона, што практично значи сва нафта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије