Светски дан становништва

Информације су данас од кључног значаја за владе у склопу реализације политике побољшања стандарда грађана, изјавила директорка Популационог фонда УН, Тораја Ахмед Обаид поводом 11. јула, Светског дана становништва.

Извршна директорка Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА), Тораја Ахмед Обаид изјавила је да су поуздане информације кључне како би владе широм света образовале политику која ће испунити потребе становника и побољшати живот људи.

Директорка Обаид је поводом Светског дана становништва, додала да поуздани подаци омогућавају боље праћење напретка у постизању Миленијумских развојних циљева и штите достојанство и људска права свих житеља планете Земље.

"Сваки појединац се рачуна, што је тема овогодишњег Дана становништва, треба да подсети да бројеви говоре много о људима. Ове године, УНФПА брани право сваког човека да буде узет у обзир, нарочито када је реч о женама и девојкама, сиромашнима и маргинализованима", рекла је Обаидова.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун сложио се да приступ подацима представља компоненту добре владавине, транспарентности и одговорности.

"Ове године, око 60 земаља прикупља податке и врши попис становништва за 2010. годину", рекао је Бан и додао да попис представља "једину статистичку операцију која обухвата целу популацију и све области једне земље".

УНФПА такође подржава овогодишњи попис становништва широм света, који треба да обезбеди кључне податке у различитим аспектима развоја популације, укључујући пораст броја житеља, природни прираштај, смртност и миграције, као и просечно годиште, пол и остале информације потребне за процену напретка једне земље.

"Бити урачунат значи постати видљив. На овај Дан становништва позивам све оне који доносе одлуке да узму у обзир сваког појединца. Само уколико узмемо у обзир потребе сваке жене и мушкарца, сваке девојчице и дечака, можемо да достигнемо Миленијумске развојне циљеве и испунимо вредности Уједињених нација", нагласио је генерални секретар Бан Кимун.

Од 1990. године, владе широм света, у сарадњи са УНФПА, обележавају Светски дан становништва низом активности, у складу са актуелном темом и тренутним потребама, како би унапредили развојне стратегије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије