Израел блокира хуманитарце

Израел покушава да спречи долазак брода с хуманитарном помоћи за Газу. Министар спољних послова Израела Авигдор Либерман упутио апел Уједињеним нацијама да зауставе ту акцију.

У намери да спрече долазак брода са хуманитарном помоћи за Појас Газе, који је послала либијска државна хуманитарна агенција, израелске власти упутиле су данас писмо УН и позвале Грчку и Молдавију да учествују у разговорима.

Како је јуче најављено, брод "Амалтеа", који плови под молдавском заставом, требало би да данас крене из грчке луке Лаврио ка Појасу Газе.

Израелски министар спољних послова Авигдор Либерман, саопштио је, међутим, после разговора са грчким и молдавским колегама и позива упућеним Уједињеним нацијама да зауставе ову акцију, да верује да брод неће ни исловити или да ће бити усмерен ка египатској луци ел-Ариш.

Такође, израелска амбасадорка у УН Габријела Шалев затражила је од међународне заједнице да изврши притисак на Либију и не дозволи долазак брода у Газу, додавши да су мотиви организатора ове акције "сумњиви и провокативни", пренео је Би-Би-Си.

На броду "Амалтеа" налази се 2.000 тона хране и медицинске помоћи, укључујући пиринач, шећер, кукурузно уље и маслине.

Помоћ су већином донирале грчке компаније и добротворна друштва, рекли су организатори хуманитарне акције.

Нова помоћ упућена је у Газу више од месец дана после израелског напада на конвој од шест бродова, са 10.000 тона хуманитарне помоћи за Палестинце, који су пловили из Турске.

У нападу је убијено осам Турака и Американац турског порекла

Израел је недавно ублажио блокаду Појаса Газе, дозволивши улазак скоро свих намирница, осим оних које су на "црној листи", и које се пре свега односе на кријумчарење оружја за палестинску екстремистичку организацију Хамас, која контролише Газу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије