Немачка против "Фејсбука"

После "Гугла", и Немачка покреће поступак против друштвене мреже "Фејсбук", због нелегалног приступања и чувања личних података људи који нису корисници.

Немачки званичник за заштиту података Јохан Каспар изавио је да ће покренути правни поступак против "Фејсбука", због нелегалног приступања и чувања личних података људи који не користе ту интернет друштвену мрежу.

Каспар је рекао да је његова канцеларија у Хамбургу покренула поступак после којег би "Фејсбук" могао бити кажњен са више десетина хиљада евра, због чувања личних информација људи који не користе ту мрежу и који нису одобрили приступ својим подацима.

"Сматрамо да је, у овом контексту, чување података о трећој страни противно законима о приватности података", навео је Каспар у саопштењу.

Фејсбук има рок до 11. августа да формално уложи жалбу. Та компанија, са седиштем у калифорнијском граду Пало Алто, за сада није коментарисала процес у Немачкој.

Немачки закони о приватности су међу најстрожим, са одредбама ко и колико може да има приступ нечијим личним подацима.

Та држава је, такође, покренула истрагу против "Гугла", због компјутерског софтвера "Гугл Земља" који услугом "Стрит вју" омогућава да, преко сателитских снимака, са закашњењм, пратите дешавања на јавним местима.

"Фејсбук" је, у априлу, изменио подешавања приватности, чиме је омогућено корисницима да спрече приступ контактима у њиховим и-мејловима, али Каспар наводи да претходно сачуване адресе нису избрисане и да се користе у маркетиншке сврхе.

Каспар је навео да се његовој канцеларији жалио велики број особа, јер их је контактирао "Фејсбук", пошто је добио њихова имена и и-мејл адресе, преко контакт адреса из мејлова других људи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије