Закон о абортусу уплашио Шпанце

Закон о абортусу, који женама дозвољава прекид трудноће у првих 14 недеља, ступио на снагу у Шпанији. Усвајање новог правног акта изазива оштра реаговања конзервативаца и јавности.

Најновија истраживања показују да је више од половине Шпанаца против новог закона, којим је социјалистичка влада покушала да приближи традиционалну римокатоличку Шпанију својим северним европским суседима.

Нови Закон о абортусу, на који је конзервативна Народна партија уложила жалбу Уставном суду, омогућава женама да прекину трудноћу до три и по месеца или до 22. недеље, ако је фетус озбиљно болестан.

Према ранијем закону, абортус је био дозвољен једино у случајевима ако је дете зачето силовањем или ако је фетус оштећен.

Грађани различито реагују на закон. Једни сматрају да се њиме легализује прекид живота, други, пак, тврде да се тиме регулише право жене да одлучи хоће ли имати дете или не.

У кампању против абортуса укључило се око 70 невладиних организација. Око пола милиона људи окупило се испред Уставног суда у Мадриду тражећи суспензију закона.

Опречна мишљења о новом закону

Активиста кампање против абортуса Бенињо Бланко каже да у Шпанији већ 25 година влада права драма због абортуса.

"Више од милион деце није рођено, а са новим законом ствари ће бити још горе. Желимо да поручимо влади - Доста је абортуса!", рекао је Бланко.

Закон дозвољава девојкама од 16 и 17 година да абортирају без дозволе родитеља, али они морају о томе да буду обавештени. Обавезна је и лекарска потврда о намерном прекиду трудноће, као и стручна анализа психијатра и социјалног радника у посебним случајевима.

Лекар Емпар Пинеда каже да закони попут овога не присиљавају жене на абортус.

"Мора да постоји поштовање према женама које намеравају да прекину трудноћу и против тог закона не треба водити крсташки рат", рекла је Пинеда.

Министарка за равноправност полова Вивијан Аидо каже да нови закон даје веће правне гаранције женама, поштује њихово право на приватност и олакшава им обављање абортуса.

Иако је у последњих десет година у Шпанији удвостручен број абортуса, та пракса и даље је контроверзна за католичке вернике.

Нови закон само је једна од многих либералних реформи социјалистичке владе премијера Сапатера, која је већ легализовала хомосексуалне бракове и поједноставила бракоразводне парнице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије