Заоштавање односа Турске и Израела

Премијер Турске Ердоган саопштио да та држава затвара свој ваздушни простор за израелске авионе. Пред израелском комисијом за истрагу поводом напада командоса на хуматинарни конвој који је пловио ка Гази наћи ће се премијер и министар одбране Израела.

Tурски премијер Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да је Турска затворила свој ваздушни простор за Израел, јавила је турска државна новинска агенција Анадолија.

Ердоган је казао да је Турска увела забрану за летове након израелског упада на бродове са хуманитарном помоћи за појас Газе 31. маја, пренео је АП.

У нападу израелских комадоса на конвој бродова убијено је девет турских хуманитараца, a Израел тврди да су његови војници деловали у самоодбрани.

Турска је због овог напада повука амбасадора из Израела и отказала заједничку војну вежбу са овом земљом.

Званична Анкара је, такође, казала да ће смањити војне и трговинске везе и да неће вратити амбасадора док се Јерусалим не извини за тај напад.

Осим тога, Турска тражи да Израел врати заплењене бродове са хуманитарном помоћи, пристане на међународну истрагу и понуди одштету жртама.

Одбацивши предлог генералног секретара УН Бан Ки-муна да се организује међунардона истрага о овом случају, израелски Кабинет је пре две недеље основао петочалну истражну комисију, са судијом врховног суда у пензији Јакобом Туркелом на челу.

"Комисија је одлучила да позове премијера, министра одбране и начелника Генералштаба, као и неколицину виших функционера, као сведоке", рекао је данас Туркел на седници, која је била затворена за медије.

Један од двојице страних посматрача у петочланој комисији изјавио је да су сви чланови решени да истрага буде ригорозна, међутим Турска, чији су држављани погинули у нападу 31. маја, сматра да ће истрага бити пристрасна.

Сви у комисији су "решени да спроведу ригорозну истрагу и надају се да ће дати позитиван допринос миру", рекао је Дејвид Тримбл, северноирски политичар и добитник Ноболеове награде за мир.

Израел се после сукоба са хумантирним конвојем нашао на удару жестоких критика широм света и учестали су позиви да се укине блокада Газе. Јеврејска држва је попустила под тим притиском и ублажила копнену блокаду појаса уз обалу Средоземног мора.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара