Финансијска афера тресе Француску

Финансијски скандал због утаје пореза потреса Париз. Супруга француског министра рада Флоранс Верт саветовала наследницу "Лореала" Лилијан Бетанкур да пребаци новац из Швајцарске у неки "порески рај", ради избегавања плаћања пореза.

Скандал због утаје пореза тресе француску престоницу и владу Николе Саркозија. У главним улогама су најбогатија Европљанка, наследница "Лореала" Лилијан Бетанкур и супруга француског министра рада, која је и њена главна финансијска саветница.

У медије је процурила информација да финансијске књиге милијардерке нису вођене на сасвим легалан начин, због, како се сумња, избегавања плаћања пореза.

Афера о којој бруји Француска избила је након што је батлер власнице "Лореала" медијима доставио снимке поверљивих разговора милијардерке са финансијском саветницом, Флоранс Верт, супругом министра рада и једног од главних бораца за пореску дисциплину, Ерика Верта.

Власници козметичког гиганта препоручила је да новац са рачуна у Швајцарској пребаци у Хонгконг, Сингапур или Уругвај, јер су се француска и швајцарска влада договориле да укину банкарске тајне.

Министар рада све демантује. Подржавају га председник и премијер, који тврде да је реч о подметању опозиције.

"Питате ме да ли и даље верујем министру Ерику Верту? Да, у потпуности! Ако ме сутра поново то будете питали, добићете исти одговор", каже председник Француске Никола Саркози.

Министар рада каже да ће његова супруга престати да ради за Бетанкурову, али да та одлука нема никакве везе са скандалом око утаје пореза.

Опозиција, пак, тражи покретање кривичне истраге и оставку министра, тврдећи да је сукоб интереса више него очигледан.

"Влада је све слабија због прича и скандала у које су умешани људи који у њено име спроводе реформе", каже Франсоа Бајру, лидер Демократског покрета.

Осамдесетседмогогодишња Лилијан Бетанкур, 17. је на Форбсовој листи милијардера, са богатством од 20 милијарди долара. Јавно је обећала да ће пријавити сву имовину у иностранству и да ће сарађивати са француским пореским властима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара