Две Кореје, 60 година после

Корејско полуострво, 60 година од почетка рата и даље милитаризовано и подељено. Односи између Сеула и Пјонгјанга поново заоштрени после недавног потапања јужнокорејског брода.

Обележава се 60. годишњица од почетка трогодишњег рата Северне и Јужне Кореје, у коме је настрадало четири милиона људи.

У знак сећања на почетак рата, у Сеулу је одржана званична комеморација којој су присуствовали јужнокорејски и страни ветерани из овог сукоба, амбасадори и припадници оружаних снага Јужне Кореје и САД.

"Пре 60 година, севернокорејски комунисти отворили су ватру на свим фронтовима 38. паралеле у зору када су сви људи мирно спавали", изјавио је председник Јужне Кореје Ли Мјунг-бак на скупу.

Пјонгјанг је у четвртак поновио да је сукоб 1950. године изазвала Јужна Кореја, као и да су САД одговорне за изазивање рата.

"Све историјске чињенице показују да су амерички империјалисти изазвали Корејски рат и САД никада не могу да побегну од те одговорности", јавила је севернокорејска агенција КЦНА уочи годишњице.

Иако две Кореје обележавају шесту деценију примирја, њихови односи су поново на стакленим ногама од када је торпендован јужнокорејски брод у марту ове године, када је погинуло 46 морнара. Сеул оптужује Пјонгјанг за кршење примирја.

Ли Мјунг-банк апеловао је на Северну Кореју да прекине "неодговорне војне провокације".

Председник Јужне Кореје је изјавио да њихов циљ није војни сукоб, већ уједињење земље и позвао Север да прекине неодоговорне војне провокације и да се заложи да 70 милиона Корејаца живе заједно.

Ли је такође инсистирао да се Пјонгјанг извини због тога што је у марту севернокорејска војска потопила брод јужнокорејске морнарице.

Међутим, Пјонгјанг негира одговорност за инцидент, у којем је погинуло 46 јужнокорејских морнара, али је међународна истрага показала да је торпедо испаљен са севернокорејске подморнице потопио брод Чеонан.

Корејски рат је почео 1950. године нападом севернокорејске војске, а завршио се примирјем, не и мировним уговором, 27. јула 1953. године. Узрок сукоба је подела Кореје на совјетску и америчку окупацијску зону након предаје Јапана у Другом светском рату.

На страни Северне Кореје борила се Кина, док су на страни Јужне биле Сједињене Америчке Државе и још 15 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара