Градоначелници против Берлусконија

Италијанске градове погађају драстичне мере штедње, које треба да попуне државну касу и земљу извуку из рецесије, због чега су градоначелници из читаве Италије изашли су на улице Рима, незадовољни економским плановима владе.

Градоначелници из читаве Италије изашли су на улице Рима, незадовољни економским плановима владе премијера Силвија Берлусконија. Италијанске градове погађају драстичне мере штедње, које треба да попуне државну касу са 25 милијарди евра и земљу извуку из најтеже рецесије после Другог светског рата.

Када је влада пре месец дана усвојила пакет мера, економисти су тихо аплаудирали, а незадовољни италијани одмах изашли на улице. Овога путе испред зграде римског Сената дошли су и челници свих италијанских градова и гувернери двадесет регија.

Уместо на свој посао, дошли су да упозоре да им је стављена омча око врата, пошто су средства намењена администрацији и политичким партијама, на свим нивоима, преполовљена. Незадовољне су и партије са којима је Берлускони у коалицији.

"Без обзира на то коме припадамо, истина је да су многе локалне власти пред банкротом. Многи мисле да се исто правило не може применити на све, јер се зна коме су паре потребније", истиче градоначелник Милана.

"Ми смо увек трошили мање него што треба. Зна се ко троши највише, и то без покрића", наводи представник Болоње.

Влада премијера Силвија Берлусконија жели да преполови буџетски дефицит од 5,3 одсто, до краја године. Зато је у пакету штедње, смањење и замрзавање плата у јавној управи, и додатно опорезивање бонуса руководиоцима у приватним компанијама.

Аналитичари кажу да незадовољство Италијана не може да прерасте у протесте какви су у Грчкој, нити ситуацију каква је у Шпанији и Португалији, али се популарност премијера, познатог по скандалима у политичком и приватном животу, поново налази на испиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара