Савет Европе против забране бурки

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила резолуцију којом је забрана бурке и никаба означено као кршење права жена, које желе да покрију лице. Резолуција, такође, позива муслимане да поштују једнакост полова и не ограничавају женска права.

Са 108 гласова "за" и четири "уздржана", парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију по којој би потпуна забрана ношења бурке на јавним местима оспорила основно право женама које желе да покрију лице.

Потпуна забрана ношења бурке и никаба оспорава женама, чија је то слободна жеља, право да покрију лице, пише у резолуцији која је усвојена у Стразбуру.

Забрана бурке би била контрапродуктивна, оценили су европски парламентарци и може се оправдати само у случају безбедносних разлога или када професионалне обавезе захтевају од жена да покажу лице.

Француска, Белгија и Шпанија разматрају могућност забране ношења бурке на јавним местима, јављају агенције, додајући да резолуција Савета Европе нема правну тежину у односу на националне законе.

У резолуцији се изражава жаљење због дискриминације према муслиманима, укључујући забрану изградње минарета у Швајцарској, која је изгласана на референдуму у новембру
2009. године.

Истовремено, позивају се муслимани у Европи да напусте свако традиционално тумачење ислама које оспорава једнакост полова и ограничава права жена.

У резолуцији се подвлачи разлика између религије ислама и муслиманског политичког покрета познатог као исламизам, који не прихвата одвајање вере и државе, што је, како се наглашава, основа европских демократија, преносе агенције.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара