Пољска због закона поново на суду

Европском суду за људска права поново је поднета тужба против Пољске због оштрог закона који забрањује вештачки прекид трудноће.

Пољска држава поново мора да се правда пред Судом за људска права у Стразбуру због рестриктивног закона који забрањује вештачке прекиде трудноће.

Овог пута тужба против Пољске поднета је због драстичног случаја жене која је преминула зато што су лекари одбили да јој обаве неопходну ендоскопију јер је била трудна.

Мајка преминуле двадесетпетогодишње пацијенткиње из места Пила у централној Пољској тужила је државу пошто је претходно без успеха тражила одговор од пољских власти и пред пољским судовима да ли је њено дете морало да умре само зато што су се лекари позивали на право савести да као католички верници никако, чак ни неопходним прегледом, не изазову побачај.

Младу жену у петој седмици трудноће почели су да лече у њеном родном месту од тешке упале дебелог црева али нико од лекара код којих је чак 11 пута хоспитализована у Пили, касније у регионалним болницама у Лођу и Познању, са великим боловима, није желео да обави темељну ендоскопију, а затим и евентуално операцију црева, јер су се плашили да би нехотице изазвали побачај.

Када је у поодмаклој трудноћи дошло до спонтаног побачаја, лекари су применили правилну процедуру, али већ је било касно и у септембру 2004. године пацијенткиња је преминула од тешке сепсе.

Суд за људска права у Стразбуру сада од Владе Пољске тражи да одговори да ли у Пољској, када се лекар позове на савест и одбије преглед или да помогне пацијенту како не би нарушио право на зачети живот, трудница може да нађе или да јој држава нађе лекара који би водио рачуна о животу мајке, а не плода.

И по ригорозном пољском закону, вештачки прекид трудноће је дозвољен ако је угрожен живот мајке.

У тужби мајка преминуле двадесетпетогодишње жене тврди да је Пољска погазила и основно људско право њене кћерке на живот, али и законе који забрањују мучење и злостављање.

Њена кћерка је од маја до септембра трпела неподношљиве болове, а лекари, бринући се за судбину плода, нису учинили све што су могли како би јој ублажили болове и уклонили њихов узрок.

Пољска Федерација за заштиту жена већ годинама упозорава да Пољакиње у другом стању често немају приступ адекватном лечењу, јер лекари, неки из верских разлога, други јер се плаше да би могли да их туже суду да су намерно изазвали побачај, одбијају све методе лечења које би могле да угрозе плод.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије