Нови сукоби у Кини

Ситуација у Урумћију, главном граду кинеске провинције Синђанг, у којој претежно живе муслимани, се не смирује. Припадници ујгурске мањине сукобили се са полицијом, али и са хиљадама Хан Кинеза, етнички већинског становништва. Уведен полицијски час.

Више хиљада Хан Кинеза, етнички већинског становништва у Кини, изашло је на улице Урумћија, главног града провинције Сјинђијанг, да се освети Ујгурима, мањинском становништву, након етничких нереда у којима је погинуло 156 људи.

Маса демонстраната који носе мотке, лопате и ланце кренула је према квартовима у којима живе муслимански Ујгури.

Према речима очевидаца полиција је употребила сузавац како би растерала демонстранте.

Према речима дописника Би-Би-Сија на улицама двомилионске престонице северозападне кинеске провинције Синђанг, налази се око хиљаду Хан Кинеза који са моткама и другим хладним оружјем "патролирају" читавим градом.

Њихов основни мотив за протест је, према речима дописника, заштита живота и имовине од Ујгурске националне заједнице.

У Урумћију је уведен полицијски час од 21 до 8 часова ујутру, јавила је Синхуа.

Високи локални партијски званичник Ванг Лећан саопштио је у телевизијском обраћању да је полицијски час уведен како би се избегли нови нереди и сцене хаоса у Урумћију.

Званична кинеска новинска агенција Синхуа пренела је да су, у вези са нередима који су почели у недељу, ухапшене 1. 434 осумњичене особе.

Демонстранти, припадници ујгурске мањине, поново су се рано јутрос сукобили са полицијом на улицама Урумћија, главног града кинеске провинције Синђанг, трећег дана од избијања нереда у којима је 156 лица изгубило живот, а више од 800 их је повређено.

Учесници протеста, којих је према проценама власти, било између 300 и 500, а према проценама организатора скупа, око 3.000, блокирали су у недељу саобраћај, палили возила и сукобили се с полицијом, која је покушавала да успостави ред.

Више од 20.000 припадника полиције, војске и ватрогасних служби ангажовано је на сузбијању нереда у Урумћију.

Полиција је растерала око 200 људи који су синоћ "покушали да се окупе" испред џамије Ид Ках у центру Кашгара, навела је кинеска агенција.

Протести у Урумћију, 3.270 километара западно од Пекинга, организовани су због начина на који је Влада реаговала у сукобима, у јуну, између припадника већинског народа Хан и Ујгура у Шаогуану, када су убијена двојица Ујгура.

Ујгури, етничка група муслиманске вероисповести, која чини скоро половину од укупно 20 милиона становника Синђанга, сматра да не учествује довољно у економском и политичком животу регије.

Званични Пекинг сматра да су немири дело сепаратистичких група из иностранства, које желе да створе независну државу за ујгурску мањину.

УН позива на поштовање људских права

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун апеловао је на све државе да поштују основна људска права и реше унутрашње проблеме на миран начин, одговарајући на питање о немирима у кинеском региону Синђијанг.

Високи комесар УН за људска права Нави Пилај позвала је кинеске власти и грађане Синђанга да се уздрже од насиља и заложила се за покретање истаге о узроцима нереда.

"Позивам вође Ујгхура и Хана, као и кинеске власти на свим нивоима, да покажу максималну уздржаност како би се спречило даље насиље и губитак живота", рекла је Пилајева, бивши судија УН за ратне злочине, уз оцену да је "то велика трагедија".

Лидер Комунистичке партије у Урумћију Ли Џи назвао је нереде "најсмртоноснијом побуном од основања Нове Кине 1949. године" и обећао да ће "насилни елементи" бити кажњени.

Синђанг је, поред Тибета, један од политички најосетљивијих региона у Кини. Од 20 милиона становника, скоро половину чине староседеоци Ујгури, док од 2,3 милиона грађана Урумћија, већину чине припадници народа Хан.

Међуетничка напетост тиња већ дуже време, а ситуација се последњих година додатно погоршала због све већег економског јаза између два народа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије