Попис у Индији

У Индији почео попис становништва. Индијци први пут добијају личне карте и матичне бројеве. Попис ће трајати скоро годину дана, а за више од милијарду људи, ангажовано је чак два и по милиона пописивача.

У Индији је почео попис 1,2 милијарде становника те државе, а 2,5 милиона пописивача извешће, како је најављивано, највећу администратвну вежбу у свету.

"То је први пут у људској историји да ће се предузети подухват да се идентификује, преброји и евидентира и евентуално изда лична карта за 1,2 милијарди људи", изјавио је министар унутрашњих послова Паланиапан Чидамбарам.

Попис, који ће трајати 11 месеци, ради се сваких 10 годна, а ове године ће бити допуњен прикупљањем биометријских податка, пренела је агенција АП.

Сваки грађанин старији од 15 година биће фотографисан и биће му узет отисак прста, а од тих податка ће бити направљена база новог Националног регистра становника.

Индија до сада није имала систем издавања матичног броја или личне карте својим држављанима, а биометријски подаци омогући ће да сваки Индијац добије јединствен матични број.

Председничка палата, прва на списку за попис

Председница Индије Пратиба Патил означила је почетак пописа у председничкој палати, која ће бити прва кућа на списку који се прави у првој фази пописа, попису домаћинстава.

Пописивачи ће наредних шест месеци обићи више од 630.000 села и 5.000 градова широм земље, посетиће сваку грађевину која се користи као место становања, забележиће податке о доступности пијаће воде, струје и друге информације, као и о броју чланова породице, њиховом брачном стању, образовању и запослењу.

Први пут ће се бројати власници рачуна у банкама и мобилних телефона.

У попис ће бити укључени и милиони бескућника, који спавају на железничким станицама, испод мостова и у парковима, а планирано је да попис буде завршен до фебруара следеће године.

Ово је 15 попис у Индији, а први попис урадили су британски колонизатори 1872. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије