Дан жалости у Русији

Председник и премијер Русије најавили обрачун са организаторима јучерашњеих терористичких напада у московском метроу, обећавши да ће их пронаћи и ликвидирати. У бомбашком нападу погинуло 39, а повређено најмање 73 људи. У Русији Дан жалости.

На Дан жалости због јучерашњег напада на станицама подземне железнице у Москви, председник Русије Дмитриј Медведев изјавио да ће Русија уништити теористе. Руски председник наредио је јаче мере безбедности.

"Власти Русије уништавале су и уништаваће терористе. Са тим смо последњих година научили да изађемо на крај", рекао је председник Медведев.

Власти треба да стварају повољне услове за живот на Кавказу, али ће бити настављено и са употребом силе ради увођења реда, рекао Медведев у разговору са председницом Савета за помоћ развоја институција цивилног друштва и људских права Елом Памфиловом.

Премијер Владимир Путин поново је обећао да ће органи безбедности наћи и ликвидирати организаторе и помагаче јучерашњег бомбашког напада у московском метроу, наводећи да их треба "ископати са дна канализације на светло божије".

Премијер је додао и да је један од вагона метроа, у којем се догодила експлозија, био опремљен видео-камером.

"Такви системи не могу да спрече терористичке нападе, али нису некорисни зато што помажу да се нађу помагачи и организатори", рекао је он. Путин је похвалио рад служби спасавања, ватрогасаца, лекара "и свих оних који су пружали помоћ људима".

У два одвојена напада на станицама подземне железнице у центру Москве, јуче је погинуло 39 а повређено је 73 људи, од којих 30 тешко. Данас је у Русији Дан жалости.

Прва експлозија догодила се на метро-станици Лубјанка, када је воз пун путника био на станици. У московском метроу, у том тренутку, налазило се око пола милиона људи. Четрдесетак минута касније, уследила је експлозија на станици Парк културе, док су путници улазили у воз.

На местима експлозија пронађени су остаци тела жена-самоубица, које су користиле експлозивне направе тешке скоро четири килограма. Полиција трага за двема женама словенског изгледа које су снимљене камерама у друштву са женама-камиказама, које су активирале бомбе. Трага се и за саучесником, мушкарцем чији је фоторобот направљен.

Ал Каида одговорна за напад?

Истрага je установила да су терористкиње стигле у Москву приватним међуградским аутобусом, који превози шверцере из севернокавкаских градова до московске пијаце Лужники, навела је агенција Интерфакс.

"Терористкиње је по посмртним фотографијама препознао возач аутобуса. Према његовим речима, девојке су стигле у Москву рано ујутру 29. марта. Са њима је био мушкарац кавкаске националности, висок 180-185 центиметара, пунији, обучен у тамно плаву јакну", рекао је Интерфаксу неименовани полицијски извор.

Терористкиње су ушле у метро на станици Варабјови гори. Прва је ушла у воз и активирала бомбу када се воз налазио на станици Лубјанка. Друга је пропустила неколико возова, а затим дошла до станице Парк културе, даље није могла да настави јер је због прве експлозије настао застој, те је активирала бомбу.

Московска штампа пише да постоји могућност да борци Саида Бурјатског, организатора бомбашког напада на воз "Невски експрес" у децембру 2009, стоје иза јучерашњег терористичког напада. Лист Комерсант је навео да је Бурјатски обучио 30 жена-самоубица, од којих је девет већ погинуло, док се за осталима трага.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да постоји могућност да су у организовању самоубилачких напада учествовали екстремисти који делују на авганистанско-пакистанској граници, не наводећи изричито да одговорност за двоструки напад сноси Ал Каида.

"Знамо да је на граници Авганистана и Пакистана, на такозваној ничијој земљи, терористичко подземље добро утврђено. Знамо да многи тамо активно планирају нападе, не само у Авганистану, већ и у другим земљама, а понекад ти путеви воде до Кавказа", истакао је шеф руске дипломатије.

Треба предузети чвршће мере

Председник руске републике Чеченије Рамзан Кадиров у коментару у московском дневнику Известија рекао је да екстремисти који су одговорни за "монструозне" нападе изведене на метро треба да буду елиминисани "као пацови".

"Сматрамо да терористе треба наћи и гонити их до њихових јазбина, да их треба отровати као пацове, и уништити их. Треба предузети чвршће мере, не може се стати на крај само убеђивањем или едукативним мерама", навео је Кадиров.

Председник чеченског парламента Дукуваха Абдурахманов критиковао је "московске специјалне службе", због тога што нису спречиле терористичке нападе. На седници чеченског парламента, Абдурахманов је рекао да су експлозивне направе биле унете у метро услед "апсолутне немарности" или чак уз саучесништво запослених у метроу и службама безбедности.

Савет безбедности УН, лидери Европске уније, Сједињених Америчких Држава, НАТО-а, земаља западног Балкана и руских суседа осудили су терористичке нападе у Москви.

Московски метро, један од највећих у свету којим се дневно превезе осам и по милиона путника, и раније је био мета терориста. У фебруару 2004. године, у нападу чеченског терористе, убијено је 40 особа. Пола године касније, жена-терориста активирала је бомбу и убила десеторо људи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије