Опозиција води у седам регија

Коалиција премијера Силвија Берлусконија води у четири регије, док опозициони леви центар има предност у седам области, први су незванични резултати регионалних избора у Италији.

Према првим незваничним резултатима регионалних избора у Италији коалиција премијера Силвија Берлусконија води у четири регије, док опозициони леви центар има предност у седам области, јавили су италијански медији.

Дводневни регионални избори одржани су у 13 регија, а у две од њих резултат је за сада неизвестан јер две водеће супротстављене групе имају приближно исти број освојених гласова.

Право да гласа имао је 41 милион Италијана, али је излазност на овим изборима била око 65 одсто, за седам одсто мања него на прошлим, одржаним 2005. године, преноси агенција АНСА.

Први резултати показују да опозициона левица води у Умбрији, Тоскани, Емилији Ромањи, Маркама, Пуљи, Лигурији и Базиликати, док је Берлусконијев блок освојио више гласова у северним регијама Венету, Ломбардији и Калабрији и Кампанији. У Лацију и Пијемонтеу резултати су за сада веома неизвесни.

Ови избори су важан тест за актуелну владу, чији је опстанак доведен у питање бројним скандалима у вези за злоупотребом власти, али и за опозициону Демократску странку коју би добар резултат охрабрио у борби против Берлусконија.

Изборну кампању пратили су бројни скандали и политичка препуцавања због чега се велики број бирача уздржао од гласања, а аналитичари су упозорили да и међу онима који јесу гласали има веома незадовољних и разочараних тренутном политичком ситуацијом у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије