Русија и САД близу споразума

У припреми новог споразума о ограничењу стратешког офанзивног наоружања, Москва и Вашингтон постигли "веома добар напредак", изјавила Хилари Клинтон.

Вашингтон и Москва начинили су "значајан напредак" у преговорима за замењивање истеклог Споразума о смањењу стратешког нуклеарног наоружања (СТАРТ), оценила је америчка државна секретарка Хилари Клинтон након састанка са руским колегом Сергејом Лавровом.

Клинтонова борави у дводневној посети Москви, где са руским званичницима разговара о широком кругу међународних проблема, између осталог и о споразуму СТАРТ, чије је продужење кључно за "ресетовање" односа две земље, наводи америчка агенција АП.

"Направили смо значајан прогрес у потписивању новог споразума СТАРТ. Изјаве наших преговарача из Женеве и резултати последњих преговарачких рунди указују да ће коначни споразум бити постигнут ускоро", рекла је Клинтонова.

Лавров је истакао да постоје сви разлози за уверење да су Русија и САД дошли до "крајње фазе" у преговорима.

Председници САД и Русије, Барак Обама и Дмитри Медведев, позвали су након састанка у јулу прошле године на брзо потписивање новог споразума, али су преговори у међувремену прекидани, највише због америчких планова за изградњу антиракетног штита у Европи и низа техничких детаља.

Преговарачки тимови две земље покушавали су током последњих месеци у Швајцарској да ускладе текст новог споразума.

Поједини аналитичари сматрају да Русија и САД желе да потпишу споразум пре конференције о неширењу наоружања заказане за април или мај у САД.

Обе земље сложиле су се да смање број нуклеарних бојевих глава на 1500 до 1675.

Камен спотицања, амерички противракетни штит

Међутим, спорно је то што се Москва противи неограниченом распоређивању америчког система противракетне одбране у руском комшилуку. Москва предлаже да се обе стране ангажују у колективном систему противракетне одбране, са једнаким приступом њеном управљању и ресурсима.

У суботњем телефонском разговору Дмитрија Медведева и Барака Обаме, изражено је задовољство високим степеном усаглашености главних одредби нацрта споразума. Лидери две земље су истакли да "сада може да се говори о конкретним датумима предаје нацрта споразума на потписивање шефовима држава".

Клинтонова ће учествовати и на сутрашњем сусрету "блискоисточне четворке" (САД, Русија, Европска унија и УН), пренела је агенција АП.

У Москви борави и генерални секретар УН Бан Кимун, који је приликом  сусрета са Лавровом, рекао да светска организација са оптимизмом гледа на рад Русије и САД на новом споразуму.

"Искрено се надам да ће ускоро бити потписан нови споразум, који ће заменити "Старт 1". То би веома позитивно утицало на предстојећи самит у Вашингтону и на конференцију о споразуму о неширењу нуклеарног оружја у мају у Њујорку. Не смемо да дозволимо да преговори пропадну као 2005. године", рекао је Кимун после разговора са Лавровом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара