Експлозије и демонстрације на Тајланду

Два војника рањена у експлозији гранате у Бангкоку. Није познато да ли је тај догађај у вези са демонстрацијама више хиљада људи који протестују против владе. Премијер Тајланда одбио да распусти парламент.

У експлозији три гранате у касарни у централном делу Бангкока, два војника су рањена, саопштили су амерички званичници наводећи да се не зна да ли је тај догађај у вези са демонстрацијама против владе, започетим у петак у тајландској престоници.

Протесте, у којима учествује више десетина хиљада људи, организовале су присталице бившег премијера Таксина Шинаватре, које траже распуштање парламента и нове изборе, пренео је Ројтерс.

Према проценама полиције, на улицама главног града окупило више од 100.000 људи.

Они прете масовним уличним демонстрацијама уколико влада не распусти парламент и распише изборе, оптужујући премијера Ваџаџиву да је на нелегитиман начин дошао на власт.

Обраћајући се демонстрантима, опозициони вођа Вира Мусикапонг најавио је нове врсте притисака на владу, али није прецизирао о каквим притисцима је реч.

Међутим, премијер Тајланда Абисит Веџаџива, који има снажну подршку војске, одбио је да распусти парламент, али је наговестио да је спреман на компромис.

"Сви се слажемо да се не може испунити ултиматум демонстраната да се распусти парламент. Ипак, то не значи да владајућа коалиција па и ја сам, не желимо да саслушамо њихове предлоге", рекао је Абисит у телевизијском обраћању нацији.

"Као и сви Тајланђани, и наш циљ је да земља напредује. Влада мора да слуша демонстранте. Иако њихови захтеви не могу бити испуњени до поднева, спремни смо да разговарамо", рекао је премијер.

Таксин Шинаватра, иначе бизнисмен чије се богатство процењује у милијардама долара, дошао је на место премијера 2001. године, а након тога његова партија два пута је побеђивала на изборима. Збачен је 2006. године пучем због наводне злоупотребе власти и корупције.

Непосредно пре него што је 2008. године осуђен од стране нових власти на две године затвора због корупције, Шинаватра је побегао из земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара