Социјалисти победили Саркозијеву странку

На основу излазних резултата у првом кругу регионалних избора у Француској странка председника Саркозија Унија за народни покрет поражена је од опозиционе Социјалистичке партије.

Странка француског председника Николе Саркозија Унија за народни покрет (УНП) поражена је у првом кругу регионалних избора од опозиционе Социјалистичке партије, показали су први излазни резултати гласања.

Ови избори, према оценама аналитичара, имају референдумски значај за Саркозија, који се налази на половини мандата.

Други круг гласања заказан је за 21. март, када ће бити одлучено које ће странке водити 26 француских департмана.

Социјалистичка партија би у другом кругу могла да покупи велики број гласова од партија зелених и бројних мањих партија крајње левице, док се очекује да ултрадесни Национални фронт пружи подршку Унији за народни покрет, партији десног центра.

Изгледи за победу Саркозијеве партије велики су једино у источном региону Алзасу.

Социјалисти држе власт у 20 од 22 региона након, по њих, врло успешних регионалних избора из 2004. године.

Наредни, председнички избори, у Француској су заказани за 2012. годину.

Према последњим истраживањима јавног мнења, које је у петак представио политички институт ТНС, опозициона Социјалистичка партија има подршку 31,5 одсто бирача, док 29 одсто њих подржава Саркозијеву партију УНП.

На изборима је забележена мала излазност бирача, навео је Ројтерс.

Саркози се уочи избора трудио да умањи њихов значај, рекавши да они представљају локално питање и да неће утицати на реформе које спроводи, али је ипак додао да ће помно пратити резултате и да су "неке измене у кабинету могуће".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара