Масакр у Нигерији

Најмање 500 особа масакрирано је у верским сукобима хришћана и муслимана у централној Нигерији. Нападачи наоружани мачетама упали у хришћанско село и убијали махом жене и децу.

Масакр у ценралној Нигерији. Најмање 500 људи брутално је убијено у сукобима муслимана и хришћана, у селима недалеко од града Џоса. У села је ушла војска, а према последњим информацијама, ситуација у том подручју је мирна.

Хиљаде људи напустило је домове, у страху од новог крвопролића. Очевици кажу да су нападачи наоружани мачетама, са околних брда упали у хришћанска села.

Највише су страдала деца и стари, а многи су завршили у болници. Ситуација се смирила када су стигле нигерисјке снаге безбедности.

Према речима очевидаца нападачи су најпре пуцали у ваздух како би натерали људе да изађу из кућа, а потом су мачетама нападали углавном жене и децу.

Генерални секретар УН Бан Ки-Мун забринут је због ситуације у нигеријском граду Џосу и позвао све стране да покажу максималну уздржаност.

"Нигеријски политички и верски лидери треба заједно да се суоче са узроцима насиља и пронађу трајно решење за кризу у Џосу", изјавио је генерални секретар УН-а.

Вршилац дужности председника Нигерије Гудлак Џонатан сменио је данас саветника за националну безбедност Саркија Мукхтара, моћну личност из круга најближих сарадника председника Умаруа Јар'Адуа, и на његово место поставио Алијуа Гусауа.

Џонатан je наредио је снагама безбедности да спрече даљи прилив оружја у то подручје, како би се спречила одмазда.

У централној Нигерији већ дуго влада напетост између муслимана и хришћана.

У Џосу је на снази полицијски час, проглашен још у Јануару када је око 300 људи убијено у верским скобима.

Иако је насиље најчешће верски мотивисано, до сукоба долази и због сиромаштва и борбе за природне ресурсе, као што је обрадиво земљиште.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара