Протест због закона о абортусу

Због најављених измена закона о абортусу хиљаде људи протестовало је у центру Мадрида. Према новом закону, абортус је дозвољен до 14. седмице трудноће, а жена која се одлучи на тај корак не може сносити никакве законске последице.

Хиљаде демонстраната окупило се у центру Мадрида протестујући због најављених измена закона о абортусу који женама олакшава могућност да прекину трудноћу.

Велики број жена прошао је кроз шпанску престоницу други пут у последњих шест месеци, носећи у друштву мале деце балоне у облику срца са слоганима "Право на живот".

Претходне демонстрације, одржане у октобру, привукле су велику медијску пажњу, с обзиром на то да је на њима учествовало неколико десетина хиљада људи, што је био највећи протестни скуп у Шпанији од антиратних протеста из 2003-2004. године.

Демонстранти су носили и шпанске заставе уз транспаренте на којима је писало "ЗП (Сапатеро) 007: Овлашћење за убиство" или "Шпанци у подршци животу".

Абортус је према садашњем шпанском закону дозвољен једино у случајевима да је дете зачето након силовања, уколико је фетус оштећен или уколико се трудноћа негативно одражава на физичко и психичко здравље мајке.

Према новом закону, који би требало да буде усвојен у јулу, абортус је дозвољен у већини случајева до 14. седмице трудноће, а жена која се одлучи на тај корак не може сносити никакве законске последице.

"Ниједна жена не може бити послата у затвор због прекида трудноће или тиме бити застрашивана", рекао је раније на политичком скупу премијер Шпаније Хосе Луис Сапатеро.

Иако је број абортуса у Шпанији скоро удвостручен током последње деценије, та пракса ипак остаје контроверзна у тој традиционалној католичкој земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара