Нови верски сукоб у Нигерији

У сукобу муслимана и хришћана у Нигерији убијено између 100 и 200 људи, углавном жене и деца. Узрок сукоба непознат. У верским сукобима у јануару погинуло 300 људи.

У сукобу између исламских пастира и хришћанских сељака који се догодио близу централног нигеријског града Џос убијено је између 100 и 200 људи, претежно жена и деце.

Према информацијама агенције Ројтерс погинуло је више од 100 људи, док АП јавља да је број жртава дупло већи.

Према речима сведока, пастири из племена Фулани напали су са околних брда мештане Дого Нахаве, села јужно од Џоса, пуцајући у ваздух, а потом нападајући мачетама људе који су изашли из кућа, јавио је Ројтерс.

Портпарол Црвеног крста је саопштио да је војска опколила село захваћено насиљем, које је напустило више стотина људи.

Према изјавама очевидаца, насиље у претежно хришћанском селу је избило током ноћи, у време када је на снази био полицијски час, уведен после јануарског насиља у којем је погинуло више од 300 људи.

Након јануарског верског сукоба вршилац дужности председника Нигерије Гудлак Џонатан разместио је неколико стотина полицајаца и војника у немирно подручје, које се налази на размеђи северног, доминантно муслиманског и јужног дела Нигерије, у којем је хришћанско становништво већинско.

У претходној деценији у верским сукобима у Нигерији је погинуло више хиљада људи. За сада није познато шта је изазвало последњи сукоб.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара