Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Напад на Рафу, страдало најмање 30 Палестинаца; ИДФ: Гађано упориште Хамаса

Сукоб Израела и Хамаса – 233. дан. Најмање 30 Палестинаца је страдало у израелском нападу на Рафу, саопштавају палестински званичници. Са друге стране, израелска војска потврђује да је извела напад, али истиче да је гађано упориште Хамаса у том граду. До напада долази упркос одлуци МСП-а да се операције на југу енклаве обуставе.

Напад на Рафу, страдало најмање 30 Палестинаца; ИДФ: Гађано упориште Хамаса Напад на Рафу, страдало најмање 30 Палестинаца; ИДФ: Гађано упориште Хамаса

Израелске трупе (ИДФ) су и током претходног дана наставиле са нападима широм Појаса Газе, укључујући и Рафу, где су погинуле најмање две особе, упркос наредби Међународног суда правде да се операције на југу енклаве обуставе.

Даље од борби, у дипломатским круговима се не стишавају реакције на одлуку суда. Шпанија од Израела захтева да се повинује захтеву највишег суда Уједињених нација, док британска влада критикује суд, сматрајући да својим потезом директно ојачава Хамас. 

Управо је палестинска организација, заједно са Тел Авивом, била предмет напора Сједињених Држава и Катара да договоре нове преговоре о прекиду ватре и размени талаца.

Делегације САД, Катара и Израела усагласиле су да би ускоро требало разговарати о примирју, али је уследила реакција Хамаса: "Нема датума за дијалог о споразуму".

Односи Шпаније и Израела знатно су погоршани откако је Мадрид признао Палестину, а у низу оштрих реаговања, шпанска министарка одбране дешавања у Гази назвала је "правим геноцидом".

Ипак, израелски званичници одбацују оптужбе. Тумачећи наредбу Међународног , члан кабинета премијера Бенјамина Нетанјахуа тврди да суд од њих тражи да у Рафи не чине геноцид, што, како каже, не чине, нити ће.

Због тога, поједини израелски званичници сматрају да наредба највишег суда УН не искључује целу офанзиву у том подручју, већ оставља простор за неке војне акције.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије