Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Хамас демантује почетак нових преговора о примирју; Лондон критикује МСП због одлуке да тражи прекид акција у Рафи

Сукоб Израела и Хамаса – 232. дан. ИДФ су наставиле са ваздушним ударима широм Газе, укључујући и Рафу без обзира на одлуку МСП-а да се акције на југу енклаве обуставе. У последња 24 погинуло је најмање 46 Палестинаца. Даље од борби, Израел, САД и Катар наводно ће обновити преговоре о споразуму о таоцима и примирју са Хамасом, што палестинска организација демантује. Мадрид захтева од Тел Авива да се повинује одлуци МСП-а, као највишег суда УН-а, и прекине офанзиву у Рафи, док британска влада критикује суд, сматрајући да својим захтевом директно ојачава Хамас.

Хамас демантује почетак нових преговора о примирју; Лондон критикује МСП због одлуке да тражи прекид акција у Рафи Хамас демантује почетак нових преговора о примирју; Лондон критикује МСП због одлуке да тражи прекид акција у Рафи

Међународни суд правде наредио је Израелу да заустави војну офанзиву на Рафу. У својој пресуди, МСП је навео да "није убеђен" да су евакуација Рафе и друге мере довољне да ублаже патње Палестинаца.

Суд је, такође, поручио Израелу да мора да поднесе извештај о предузетим мерама у року од месец дана.

Поред тога, суд је наложио Израелу да отвори гранични прелаз Рафа за хуманитарну помоћ, као и да дозволи истражитељима приступ Појасу Газе.

Палестинске власти поздравиле су одлуку Међународног суда правде, рекавши да она представља међународни консензус за окончање рата у Појасу Газе.

И Хамас поздравља пресуду, али наводи да она није довољна и позива на прекид израелске офанзиве у читавој Гази. Позивају Савет безбедности УН да спроведе одлуку МСП-а.

Са друге стране, Израел наводи да су оптужбе за геноцид које је Јужна Африка подигла против Израела пред Међународним судом правде у Хагу "лажне, нечувене и морално одвратне".

Министар израелског ратног кабинета Бени Ганц током разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном поручио је да Израел мора да настави да се бори "да врати своје таоце и обезбеди безбедност својих грађана, у било ком тренутку и на било ком месту – укључујући и Рафу".

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси договорио се током телефонског позива са америчким председником Џозефом Бајденом да дозволи слање хуманитарне помоћи и горива преко израелског прелаза Керем Шалом, док не буду успостављени правни механизми за поновно отварање граничног прелаза Рафа.

Амерички председник поздравио је одлуку египатског колеге истичући да ће то помоћи да се спасу животи.

Према подацима УН, само 906 камиона хуманитарне помоћи ушло је у Појас Газе од 7. маја, након што је Израел започео своју војну операцију у Рафи.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије