Читај ми!

Данас се слави Дан победе над фашизмом, шетња "Бесмртног пука" у Београду

Дан победе над фашизмом обележава се данас у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Немачке окончан Други светски рат у Европи. Девети мај се од 1950. године слави и као Дан Европе. Државна церемонија полагања венаца поводом Дана победе одржана је у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда, а Рузвелтовом улицом прошао је и "Бесмртни пук". Свечана академија у 20.00 у Народном позоришту.

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи. Од тада се 9. мај обележава као Дан победе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је у 11 часова државну церемонију полагања венаца и одавања почасти у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Церемонији обележавања присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници дипломатског кора.

Догађај је почео окупљањем код Вуковог споменика, а наставио се шетњом "Бесмртног пука" до гробља ослободилаца Београда.

Венци су у оквиру догађаја који је организовала руска амбасада, положени и на споменик Црвеноармејцу, и на Споменик вечне ватре.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да српско-руско пријатељство, без обзира на политички контекст, нико не може да угаси и прекине, јер између два народа, како је рекла, постоје нераскидиве везе које трају вековима и које су у вечном памћењу и једног и другог народа.

Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић рекао је да икада не смемо заборавити наше претке који су се жртвовали како бисмо ми живели слободно.

"Србија и Русија су заједно победиле највећу пошаст 20. века, највеће страхоте које су фашизам и Немачка донели. Русија је изгубила 25 милиона грађана, али ни Србија није изгубила ништа мање пропорционално броју својих становника", рекао је Поповић.

У оквиру државне церемоније обележавања Дана победе над фашизмом, помоћник министра за рад, борачка и социјална питања Сања Лакић положила је венац на Споменик совјетским ветеранима на Авали у 13 часова, док ће у 20 часова у Народном позоришту бити одржана Свечана академија.

Јуче су припадници Гарде Војске Србије извршили почасну артиљеријску паљбу на Калемегдану поводом обележавања Дана победе над фашизмом.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор. У Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља дефинитивни завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду "Мисури" у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бачених атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година нашла се 61 држава и око 110.000.000 војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, међу њима је било 38 до 55 милиона цивила.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Дан Европе

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана – 9. мај, обележава као Дан Европе.

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару