Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ракетни напади из Газе и са положаја Хезболаха; Немачка и Аустрија позвале грађане да напусте Иран

Сукоб Израела и Хамаса – 189. дан. У нападу израелских досељеника у граду Ал-Мугаир убијен је један палестински младић из ватреног оружја. Хезболах је извео ракетни удар на северу Израела, а гађни су положаји ИДФ-а. Од почетка сукоба у Гази убијено најмање 33.634 Палестинца, саопштава Министарство здравља Газе. Тензије између Израела и Ирана расту. УН саопштава да се у Гази шири зараза повезана са недостатком чисте воде.

Ракетни напади из Газе и са положаја Хезболаха; Немачка и Аустрија позвале грађане да напусте Иран Ракетни напади из Газе и са положаја Хезболаха; Немачка и Аустрија позвале грађане да напусте Иран

Лидер Хамаса Исмаил Ханије каже да је постизање споразума о примирју и ослобађању талаца са Израелом и даље могуће чак и након ваздушног удара у Гази у којем су убијена три његова сина.

Ханије такође негира да су његови синови били оперативци Хамаса, што тврди Израел.

Хамас се и даље удаљава од споразума који би обезбедио прекид ватре у Гази и ослобађање талаца, речено је у кабинету израелског премијера, док су преговори поново у застоју.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари, наглашава да нема промена у упутствима за цивиле јер је Израел и даље у стању приправности за потенцијални напад из Ирана.

Сједињене Државе обавестиле су запослене у амбасади у Израелу, и члановима њихових породица, да обуставе лична путовања изван ширег подручја Тел Авива, Јерусалима и Бершебе, усред претњи Ирана да ће узвратити Израелу због напада на њихову амбасаду у Дамаску.

Иран је сигнализирао Вашингтону да ће одговорити на напад Израела на амбасаду у Сирији на начин који има за циљ да избегне велику ескалацију и да неће деловати исхитрено.

Високи званичник Хамаса каже да само прекид ватре може пружити „довољно времена и сигурности“ да се лоцирају израелски таоци који се држе широм Појаса Газе и да се утврди њихова судбина.

Британски премијер Риши Сунак рекао је да Велика Британија у потпуности подржава право Израела да се брани од иранских претњи.

Сунак каже да су претње Ирана да ће извести ракетни напад на Израел "неприхватљиве", додајући да као и Американци, у потпуности подржавају право Израела да се брани.

Императив Ирана да узврати на напад на његову амбасаду у Дамаску могао је бити избегнут да је Савет безбедности УН то осудио, саопштила је мисија Техерана при Уједињеним нацијама.

Изаберите

Најважније

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво