Читај ми!

Ватикан рекао "не" промени пола, сурогат родитељству и теорији рода

Ватикан је потврдио своје противљење промени пола, родној теорији и сурогат родитељству, као и абортусу и еутаназији, четири месеца након што је дао благослов за истополне парове.

Ватиканска Kанцеларија за доктрину вере објавила је декларацију "Дигнитас инфинита" у којој одбацује промену пола, сурогат родитељство и теорију рода.

У декларацији се наводи да "било каква интервенција промене пола, по правилу, ризикује да угрози јединствено достојанство које је особа добила од тренутка зачећа", преноси Ројтерс.

Признаје се да се неки људи могу подвргнути операцији како би се решиле "гениталне абнормалности", али је наглашено да "такав медицински поступак не би представљао промену пола у смислу који је овде предвиђен".

Поред тога, у декларацији се истиче да сурогат родитељство нарушава достојанство и сурогат мајке и детета, али и подсећа да је папа Фрања у јануару позвао на глобалну забрану.

За теорију рода, према којој је род компликованији и флуиднији од традиционалне поделе на две категорије – мушкараца и жена, Ватикан је оценио да "жеља за личним самоодређењем, према теорији рода, поред основне истине да је људски живот дар, представља потпадање древном искушењу да учинимо себе Богом, улазећи у такмичење са јединим правим Богом љубави који нам је откривен у Јеванђељу".

Папа Фрања је потврдио ову декларацију после свог захтева да се у њу укључе "сиромаштво, ситуација са мигрантима, насиље над женама, трговина људима, рат и друге теме", рекао је шеф канцеларије, кардинал Виктор Мануел Фернандез.

У декларацији се оцењује као противна људском достојанству чињеница да је "у неким местима, немали број људи затворен, мучен и чак лишен живота само због њихове сексуалне оријентације".

Такође, осуђени су абортус, еутаназија и смртна казна.

Наглашено је и да је сексуално злостављање, као претња људском достојанству, "широко распрострањено у друштву", као и у Римокатоличкој цркви.

Папа Фрања је у децембру прошле године предузео један од најконкретнијих корака у својим напорима да Римокатоличку цркву учини приступачнијом људима хомосексуалне оријентације. Наиме, дозволио је свештеницима да благосиљају истополне парове.

Објашњено је да та одлука не мења "традиционалну доктрину цркве о браку", јер не дозвољава никакав литургијски обред, будући да би се то могло помешати са сакраментом венчања.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво