Читај ми!

Кина најпожељнији савезник за елите Југоисточне Азије

Народна Република Кина је први пут претекла САД и постала најпожељнији савезник међу економском и интелектуалном елитом чланица Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН), показује истраживање јавног мњења које је спровео сингапурски институт.

У овој години Народна Република Кина је први пут оставила иза себе Сједињене Америчке Државе и међу грађанима земаља АСЕАН-а постала страна држава с којом би се они најрадије војнополитички удружили, показује истраживање института ИСЕАС Јусоф Ишак из Сингапура. 

По њему, 50 и по посто испитаника у десет земаља југоисточне Азије је у одговору на хипотетичко питање "С киме би сте склопили савез?" изабрало Кину, док се 49 и по процената определило за САД.

То је први пут од 2020. године, када је тај институт почео да спроводи анкету која садржи поменуто питање, да је Пекинг претекао Вашингтон.

Иначе, АСЕАН је управо од 2020. године на овамо највећи спољнотрговински партнер Кине, већи и од ЕУ и САД (Настоји ли Кина да умањи зависност од западних тржишта).

Важна карактеристика истраживања које спроводи институт ИСЕАС Јусоф Ишак је да се оно спроводи на (релативно малом) узорку испитаника који раде у приватним компанијама, државним органима, академским институцијама и невладиним организацијама, односно, да се фокусира на слој пословних људи, бирократа и научника, који имају утицај на формулисање политике земаља АСЕАН. 

Ко је за, а ко против савеза са Кином

Интересантно је да је у 2023. години Кини свој глас само 40 посто испитаника, што значи да је у протеклих 12 месеци она остварила велики скок од преко десет поена. Сингапурски стручњаци узрок за то виде у великој економској и политичкој присутности најмногољудније земље света, као и смањеном ангажовању администрације председника Џозефа Бајдена у региону. 

Највећу наклоност грађана, између 75 и 70 посто, Кина је стекла у Малезији, Индонезији и Лаосу, земљама у којима спроводи огромне пројекте изградње фабрика аутомобила, железничке пруге и друге важне инфраструктуре у склопу иницијативе "Појас и пут" и са којима притом нема територијални спор (Кинески капитал замајац инфраструктурног развоја Југоисточне Азије). Њих прате Брунеји са близу 70 посто подршке.

С друге стране, у односу на САД убедљиво највише поверења када је у питању војнополитичко удруживање имају грађани Филипина и Вијетнама, држава које се са Кином споре око територија и ресурса у Јужном кинеском мору (око 80 одсто). САД уживају нешто већу наклоност од Кине и међу испитаницима из Сингапура, Мјанмара и Камбоџе, док је поверење тајландских учесника истраживања подељено на равне части.  

Ипак, анкета сингапурског институра открива и да би највећи део испитаника, њих чак 47 посто, заправо најрадије избегао било какво блоковско везивање за велике силе.

Наиме, на питање о томе како би АСЕАН требало да одговори на растући ривалитет између САД и Кине, они су изјаснили за јачање моћи држава чланица како би се оне боље супротставиле спољним притисцима. Истовремено, само осам процента испитаника је устврдило да АСЕАН мора да изабере једну од две стране.  

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво