Читај ми!

Ванредно у Оренбуршкој области због пуцања бране и поплава, евакуисано око 4.000 људи

Више од 4.000 становника руске Оренбуршке области, укључујући више од 800 деце, евакуисано је због поплава, а на целом угроженом подручју је проглашена ванредна ситуација, на федералном нивоу. По налогу Владимира Путина, у критичну област стигао министар за ванредне ситуације.

У град Орск, где је у пукла брана која град штити од реке Урал, јутрос је, по налогу председника Русије Владимира Путина, стигао министар за ванредне ситуације Александар Куренков, како би на лицу места организовао све неопходне операције помоћи угроженом становништву.

Због поплава у Оренбуршкој области проглашена је ванредна ситуација на федералном нивоу, изјавио је Александар Куренков.

Узимајући у обзир тренутну ситуацију и извештаје које смо чули, предлажем да се ванредна ситуација у Оренбуршкој области класификује као ванредна ситуација на федералном нивоу и да се у складу са тим успостави савезни ниво реаговања", рекао је министар, преноси РИА Новости.

Министар је одмах отишао у поплављена подручја града, а заменик начелника у Министарству за ванредне ситуације Иља Денисов га је известио да је ситуација након поплава у Оренбуршкој области сложена.

Локалне власти су најавиле погоршање ситуације са поплавама и упозориле да је водостај реке Урал порастао за још 28 центиметара.

"Поплављене су 1.784 парцеле и 1.347 домаћинстава, водостај реке Урал расте", наводи се у саопштењу. 

Градоначелник Орска Сергеј Салмин захтевао је да се становници поплављених подручја добровољно евакуишу, иначе ће бити евакуисани уз помоћ полиције.

Брана оштећена на два места

У петак је у Орску пукла брана која је штитила град од реке Урал, а према речима локалних званичника, брана је оштећена на два места.

Из тужилаштва је саопштено да је до несреће дошло због неблаговременог предузимања мера на одржавању, а истражни комитет је покренуо кривични поступак због кршења правила безбедности током грађевинских радова и непажње.

Стручњаци процењују да ће се вода повући тек за недељу и по до две.

Најтежа ситуација је у Лењинском округу и на подручју старог града у Орску, где је кретање могуће само чамцима - дубина воде достиже два метра.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво