Читај ми!

Пукла брана на Уралу, 2.000 људи евакуисано из Орска

Око 2.000 људи је евакуисано након великих поплава и пуцања бране у Орску, која је штитила град од реке Урал, у руској Оренбуршкој области, саопштиле су регионалне власти. Пробијање бране прети да у зону поплава увуче и до 4.000 кућа у Орску, у којима живи око 10.000 људи. Ниво воде Урала достигао је већ 855 центиметара.

Влада Оренбуршке области саопштила је да je око 2.000 становника евакуисано је из поплављеног подручја Орска, преноси Интерфакс.

Градоначелник Оренбурга Сергеј Салмин затражио је да се становници поплављених подручја тог града евакуишу и навео да ће они који одбију да добровољно напусте опасну зону бити принудно евакуисани уз учешће полиције.

Салмин се преко Телеграма обратио становницима округа Форштат, као и бројних села. Према његовим речима, ниво воде на Уралу износи 855 центиметара, и још ће расти.

Наводи се да је поплављено 1.659 стамбених објеката и 5.062 кућне парцеле.

Стручњаци кажу да врхунац поплава још није прошао, а у целој Оренбуршкој области на снази је ванредно стање.

Поплављено пола Старог града

Градоначелник Орска Василиј Козупица рекао је да је једна пукотина санирана и да је тренутно нешто боља ситуација.

"Тамо је тренутно у току одводњавање и јачање бране. Али овде, конкретно у Старом граду, тешко је предвидети развој ситуације“, рекао је Козупица, преноси Известија.

Међутим, како је навео, пола Старог града је поплављено и ситуација је тешка.

Козупица је додао да воде неће нестати два до три дана, већ ће остати недељу и по до две, а могуће и дуже. Због тога ће надлежни органи морати да распореде центре за дугорочни смештај, јер евакуисани могу да остану у привременом смештају највише три дана.

До пробијања бране у Орску је дошло због неблаговремних мера за њено одржавање, саопштило је регионално тужилаштво и затражило покретање поступка против одговорних.

Орск је град у Оренбуршкој области са популацијом од око 200.000 људи. Налази се око 300 километара источно од Оренбурга, близу границе са Казахстаном. Кроз град протичу река Урал и река Ор која се у њу улива.

Микроокруг Стари град налази се у Совјетском округу у Орску, на левој обали реке Урал, источно од ушћа реке Ор.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара