Читај ми!

Ко је нови председник Словачке – популиста наклоњен Русији, близак сарадник премијера Фица

Петер Пелегрини победио је у другом кругу председничких избора у Словачкој. Некадашњи премијер Словачке, блиски сарадник садашњег премијера Роберта Фица са којим дели наклоњеност Русији, обећао је да ће осигурати да Словачка остане на страни мира, а не на страни рата.

Ко је нови председник Словачке – популиста наклоњен Русији, близак сарадник премијера Фица Ко је нови председник Словачке – популиста наклоњен Русији, близак сарадник премијера Фица

Петер Пелегрини постаће шести председник Словачке од стицања независности након распада Чехословачке 1993. године. На тој функцији наследиће Зузану Чапутову, прву жену на челу државе у тој земљи.

Пелегрини има италијанске корене. Његов прадеда Леополдо Пелегрини дошао је у тадашњу Аустроугарску како би учествовао у изградњи пруге између Љевице и Звољена.

Студирао је на Економском факултету Универзитета "Матеј Бел" и Техничком универзитету у Кошицама, фокусирајући се на банкарство, инвестиције и финансије. Од 2002. до 2006. године радио је као економиста.

Познат је као блиски сарадник садашњег словачког премијера Роберта Фица. Фицова партија Смер победила је на парламентарним изборима у септембру прошле године на проруској и антиамеричкој платформи, а део коалиционе Владе коју је Фицо формирао је и Пелегринијева странка Хлас (Глас).

Пелегрини, који је био Фицов заменик у Смеру, постао је премијер 2018. године, након што је Фицо био приморан да поднесе оставку после великих антивладиних протеста због убиства новинара Јана Куцијака и његове веренице.

Касније се одвојио од Фица и основао сопствену странку Глас, више центристичку и либералнију од Фицовог популистичко-левичарског Смера.

Подршка Москви у кампањи – хоће ли бити заокрета у спољној политици

Пелегринијева кампања делимично је била праћена реториком подршке Москви, а његов противкандидат Иван Kорчок оптуживан је да је "ратни хушкач који би послао словачке војнике да се боре у Украјини", иако председник Словачке нема таква овлашћења.

"Избори се могу добити тако што ће се други учинити ратним кандидатом. Ово нећу заборавити", рекао је Пелегринијев противкандидат Корчок након проглашења резултата.

Пелегрини, који се сматра умеренијим од Фица, рекао је да његов избор неће значити журбу са било каквом фундаменталном променом у спољној политици.

"Не ради се о будућем правцу спољне политике. Такође гарантујем, као и други кандидат, да ћемо и даље бити јака чланица ЕУ и НАТО-а", рекао је Пелегрини.

Критичари у страху

Пелегринијева победа учврстила је Фицову власт дајући њему и његовим савезницима контролу над главним државним положајима.

Критичари брину да ће Словачка под влашћу Роберта Фица напустити свој прозападни курс и следити упутства Мађарске.

Нова влада је одмах обуставила било какву испоруку оружја Украјини.

Хиљаде људи недавно су изашле на улице широм Словачке како би се успротивили Фицовој проруској политици, али и плановима за измену кривичног закона и преузимање контроле над јавним медијима.

Мало је вероватно, како тумаче критичари, да ће му новоизабрани председник Пелегрини стати на пут.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво